On je i lijek i začin i sredstvo za uljepšavanje i u prahu i svjež i ušećeren i ukiseljen. Njegov karakterističan miris i oštrina arome i okusa čine ga omiljenim u gotovo svim istočnjačkim kuhinjma, a dobra mama globalizacija donijela ga je na stolove širom svijeta. Osim na stolovima đumbir se uselio u u ljekarničke ormariće: kao pomagač pri reumatskim bolestima, kao sedativ ili analgetik, a nezaobilazan u aromaterapiji radi iznimnih kvaliteta bogatog esencijalnog ulja.
I naši obični, svakodnevni gulaši i paprikaši s malo naribanog đumbira mogli bi postati egzotični ljepotani. Uz malo šarenog povrća i riže jedan mali korijenčić đumbira i koja žlica meda i plod naranče ili grejpa oduševit će svakog sladokusca.
U europskoj kuhinji đumbir se posve udomaćio u već spomenutim prazničnim kolačima, a omiljeni speculas je nezamisliv bez buketa začina u kojim dominira baš ljutkasti đumbir. A tek ginger ale – pivo od đumbira, koji je postao omiljeno piće cijele jedne generacije i trajno se smjestio u neke od najpoznatijih koktela?White horse ili Ginger Daisy su nezamislivi bez osvježavajuće oštrine đumbirova piva.
A ako se malo zacrvenite od njegove snage bit će jasnije zašto su crvenokose ljepotice dobijale nadimak Ginger.
Nema komentara :
Objavi komentar