Nemamo uvijek sreću da je neka ukusna hrana ujedno i lijek i koristan pomagač u mršavljenju. Pa kad je ovaj luku nalik glavičasti podzemni dio biljke, tako moćan – zašto ga ne iskoristiti do posljednjeg zelenog listića. Zima je njegovo najbolje vrijeme.
Biljka je pravi Mediteranac – uspijeva u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj i naravno na našoj obali. Samonikla je biljka kultivirana pa se sad možemo veseliti svim dijelovima: ukusnom korijenu, svježim zelenim listićima i sjemenkama koje se diče snažnim prepoznatljivim mirisom.
Iako je dominantna okus i mirisa komorač se sjajno slaže sa svim vrstama povrća. Kada ga kupujete pazite da je korijen čvrst, a lišće jake zelene boje. Uvijek odrežite stabljiku nisko uz korijen i skinite prvi sloj kao s glavice luka.
Priprema je jednostavna: svjež kao dodatak salatama ili mesu, gratiniran, pirjan ili kao samostalno jelo sa sirom ili u juhama i varivima.
Listove iskoristite kao osnovu krem juhe ili dodatak salatama i umacima.
Nariban na krupniji ribež i pomiješan sa svježim zeljem i mrkvom dat će sasvim nov okus običnoj zelje salati.
Kažu da su mladi korijeni jako ukusni ako ih obložite finom bitter čokoladom.
Mi nismo probali, javite jeste li vi.
Kod mene se dok sam bila dijete uvijek koristio samo ovaj gornji dio koromača, ovo lišće - i nitko to od nas djece nije volio :D Možda je sad vrijeme da mu dam drugu šansu..
OdgovoriIzbriši