Ako malo posoljeno pšenično brašno zamijesite u ne prečvrsto tijesto s malo mlake vode - magija može početi. Prekrijte ga ubrusom, povremeno zavirivanje je dozvoljeno. Nemojte ga previše "zlostavljati", više ga milujte i mazite, malo poškakljajte, polegnite na pamučni stolnjak i počnite vući, razvlačiti, rastezati dok ne dobijete posve tanko tijesto, kao list papira.
Od toga je trenutka sve dozvoljeno: rolanje, slaganje, gužvanje, faltanje, motanje, punjenje ili samo lagano "pituranje" ili zlostavljanje na vreloj metalnoj plohi. Tako pečeno tijesto je vjerojatno i prvi način pripreme vučenoga tijesta nastao u 14. Ili 15.stoljeću u kuhinjama Otomanskog carstva.
Od tako pripremljenoga kruha pa do stotina savijača, štrudli, bureka ili grčkih pita, nije dalek put.
Iako se naše srednjeueropsko kuharsko samoljublje ponosi nebrojenim inačicama savijanih, motanih svim zamislivim namirnicama punjenim jelima, predjelima i desertima, ipak nas Turci naučiše toj, gotovo bismo rekli, umjetnosti.
Neodoljiv je nježni listić tijesta koji može biti sve što poželite: i slana pita i sladak savitak i robustan "pitac" - burek, a tek o baklavama, đul pitama, krumpirušama i sirnicama da i ne govorimo.
Otkako je moderna tehnologija smislila stroj koji zna bolje od nas razvući "jufku" i spakirati da nas čeka na policama marketa, vučeno je tijesto opet na vrhu gastronomskih ljubimaca.
Iako postoje varijante i s jajima,osnova su tanke kore koje sadrže samo brašno i vodu i pogodne su za suvremenu prehranu jer ne traže dugotrajnu pripremu, kalorije su zanemarive u usporedbi sa svim drugim vrstama tijesta, a od punjenja ovisi hoće li biti dijetalni prigrizak ili raskošna jestvina za prave gurmane.
Nabavite li dobro pripravljeno tijesto: tanko, dovoljno vlažno i podatno, neće biti kraja guštima.
Pokušajte ponekad i nešto novo, a zapravo jako staro: slažite listove vučenog tijesta u obilno maslinovim uljem namazan pleh. Svaki sljedeći sloj kratko ovlažite u slanoj mješavini ulja i vode. Pospite s malo usitnjenih maslina. Gornji sloj poškropite uljem i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Još vruće malo ovlažite i pokrijte ubrusom nekoliko minuta. Dobit ćete neodoljivo predjelo uz malo sira ili samo koju maslinu.
Naši susjedi u Bosni i Hercegovini i Srbiji veliki su majstori vučenog tijesta, putujete li u te krajeve ne propustite probati bureke, zeljanice, gužvare, gibanice i projare.
A ako "užicate" i koji recept, to će biti potpun uspjeh.
Nema komentara :
Objavi komentar