subota, 22. siječnja 2011.

SLANINA





Taj masni komadić dimljene svinjetine, manje ili više prošaran redovima mesa, doživljava pravu gastronomsku renesansu. Iako je jedno vrijeme bio prezren kao nedovoljno "šik", špek naš domaći vratio se u velikom stilu potvrđujući onu neprolaznu maksimu "malo, ali dobro".

U osnovi je to komad svinjskog mesa, uglavnom s trbuha, od oko 2-3 kg težine koji usoljen odleži nekoliko tjedana i nakon toga se odimljen ili ne, suši na zraku. Dim ne služi samo da bi slanima dobila karakterističan miris, nego ima i antioksidativni i bakteriocidni učinak. Ako je dobro, kvalitetno meso pripremljeno kako valja, slanina će imati glatku površinu, bijelo i čvrsto masno tijelo i crvenkaste pruge mesa. To je osnova, a bezbrojne varijante pripreme, odabira vrste mesa, načina salamurenja i dimljenja dale su ogromnu obitelj slanina omiljenih širom svijeta.

Osim od svinjskog mesa,slanina se priprema i od junetine, ovčetine, kozletine ili puretine.

Naši bi se Slavonci podsmješljivo okrenuli od takve slanine, ali iznenadili bi se da probaju recimo mocattu – slaninu od jedne vrste kozoroga (u novije vrijeme od uzgajanih koza) koju pripremaju u talijanskoj Val d'Aosta ili pak sušene usoljene komade ovčetine s debelim slojem masnoće koji svojim karakterističnim mirisom upotpunjuje grčku, židovsku i kuhinju bliskog istoka.

A tek Talijani... Čuvena pancetta u stotinama varijacija: guanciale (svinjska obrazina namočena u vino, obilno začinjena paprom), barbozzo snažno dimljen i blago osušen ili čuvena pancetta steccata – preklopljen i zašiven komad slanine stiješnjen između dva komada drveta.

Portugalci i Španjolci nimalo ne zaostaju, a tek Francuzi s čuvenom slaninom iz Auvergnea?


Slanina u svim varijantama omiljena je osnova mnogobrojnim jelima tradicionalne europske kuhinje: njemačkog Himmel und Erde – jela od slanine, kobasica i krumpira, švicarskih inačica pita obilna nadjeva od luka i slanine, a tek svi oni umaci za tjesteninu koji kao "potku" imaju koji režanj pancete, engleski doručak nezamisliv bez prepečene slanine ili američki i kanadski grahovi uz kaubojsku vatru...

I za kraj nudimo vam sliku: lička zima stisla, snijeg vije, a na stolu puna zdjela kuhanog "posjeka" u kojoj kraljuje mirisna dimljena slanina kuhana u k'o dukat žutom kiselom kupusu.

Ima li što ljepše i ukusnije?
 
 

1 komentar :

  1. Brraavoo ! Vrlo interesantno, pogotovo stoga jer sam "Violino di capra" iz Val d'Aosta jeo više puta i izvanredan je, a za mocattu nisam čuo. Mislim da ću probati napraviti vaše tagliatelle ali s mocattom, čim dođem do nje, a onda koji Genepi...

    OdgovoriIzbriši