subota, 18. prosinca 2010.

PIJANI KOLAČI




Pijanci baš i nisu omiljena čeljad, ali ovi naši su od druge vrste. Oni su mirisni, zgodni, popularni i rado viđeni u svakom društvu.
U ove praznične dane sjajno se uklapaju u šarenilo na stolovima, tanjurima, košarama i u sjajne omote umotane darove.



Ako krenemo po svijetu naći ćemo uz svako piće i poneku slasticu. Pudinzi, kuglovi, fritule, kreme, torte i kolači svi su malo "nacvrcani", ali zato jako ukusni.

Kod nas se blagdanski keksi u mnogim krajevima mijese s rakijama kojih je bilo u svakoj kući, a uz mali dodatak suhog voća nastajale su maštovite kombinacije.

Za kolače pržene u ulju rakije ili vino su imali još jednu funkciju - osim mirisa kojim su aromatizirali kolačiće, sprječavali su da tijesto upije suviše masnoće i duže zadrži hrskavost.




Omiljeni dodatak za sve kolače s lješnjacima, bademima, čokoladom ili orasima je rum. To egzotično piće jakog i osebujnog mirisa je nezaobilazno u svakoj kuhinji. I najjednostavnijem biskvitnom tijestu rum će dati karakter i pripremiti natopljeno tijesto za neku bogatu kremu, čokoladni preljev ili samo koju žlicu džema.

Ako suho grožđe, narezane suhe marelice ili šljive ostavite da prenoće u prethodno zagrijanom rumu voće će "popiti" svu tekućinu i prekrasno napuniti tart ili savijaču.

Kreme od crvenog vina, drhtalice od voćkastih pjenušaca, bowle i punč kreme, voćne pite s mirisom likera i konjaka sve su to pijanice koje volimo.



Zamislite neki fini liker kao što je recimo cointreau ili naš maraskino kako širi svoj zanosni miris iz nekog kolača i pretvara skromnu pitu u apartni slatkiš - to je slika čistog užitka koji je na skliskom rubu da postane porok.

To i nisu poroci, a naročito nije onaj čokoladni koji je dozvoljen čak i ako je malo "zavirio u čašicu".









Nema komentara :

Objavi komentar