Kad vas netko pozove na čaj upitajte ga na što točno misli: biljni ljekoviti napitak, opojnu orijentalnu mješavinu, lagani obrok oko 5 popodne, ljekoviti uvarak ili možda ceremoniju koja je više predstava, a manje gastronomski užitak. Ipak, najčešće mislimo na u toploj vodi namočene ili prokuhane sastojke biljnoga porijekla koji uz malo dodataka daju ukusan i omiljen napitak.
Još u 14. stoljeću donijeli su ga u Europu arapski trgovci, a njegova visoka cijena i traženost je uzrokovala i neke velike povijesne prevrate, postala zaštitnim znakom nekih naroda i kultura. Bostonska čajanka je uz onu kod Ludog Klobučara i nezaobilazni "five o'clock tea" vjerojatno najpoznatija.
Ako želite uz omiljene vrećice iskušati i vlastite čajeve berite biljke provjerenih svojstava, daleko od prometnica, sušite na zraku i spremajte u platnene vrećice.
Cvijet lipe, glavice cvijeta kamilice, jesenji plodovi šipka, osušene kriškice jabuke dat će mirisne i ukusne čajeve. Dodajte malo meda, limuna, narančine korice i uz poneki čajni kolačić priredite zimski domjenak prijateljima i obitelji.
Čajanka može poprimiti i malo "ozbiljnije" okvire ako čaj zamaskirate u grog, punč ili poslužite "lički čaj" koji s čajem ima zajedničko samo ime.
Ali, to je jedna druga priča.
Nema komentara :
Objavi komentar