Nije ni lud onaj smiješni Asterix iz crtića što stalno pod rukom nosi ponekog veprića. Tko god je ikad probao meso divlje svinje razumjet će opsesiju bucmastog Gala. Sus scrofa - latinsko je ime životinje koja se u zadnje vrijeme jako namnožila i svojom brojnošću počela ugrožavati poljoprivredne usjeve, stoku i čak se naselila i na naše otoke gdje ovčarima zadaje puno muke.
Pojačan lov da bi se populacija dovela u prirodnu ravnotežu kao posljedicu ima i dostupnije, vrlo ukusno i visokokvalitetno meso. Meso divlje svinje je bogato željezom, selenom i vitaminima iz skupine B, niskokalorično i nadasve vrlo ukusno.
Kada nabavljate meso divlje svinje inzistirajte na potvrdi da je meso testirano na trihinelozu. Tako provjereno, zdravo meso možete pripremiti na bezbroj načina.
Još je pračovjek-lovac otkrio da je meso ulovljene životinje ukusnije i lakše za obradu, ako malo odstoji. Što se toga tiče nismo daleko odmakli - i dalje ključnim postupkom u pripremi mesa divlje svinje držimo omekšavanje i "pacanje". Ta pretpriprema će dati karakter jelu i prije nego odlučite hoće li to biti pečenje, gulaš, umak, gusta juha ili neki složenac s povrćem i gljivama.
Salamura, marinada, bajc, pac...kako god nazvali tu tekućinu, svojom će kiselinom omekšati meso i učiniti ga podatnim i lakšim za pripremu. Načinite marinadu od tekućine koju ste prokuhali s povrćem i začinima. Snaga začina, vina, kvasine ili octa osjetit će se u jelu koje kanite kuhati.
Bogata povijest ove vrste mesa urodila je i mnogobrojnim načinima pripreme osim u toplim jelima i u kobasicama, salamama, pršutima i dimljenim i sušenim, salamurenim i tiještenim. Neke se pokrajine ponose posebno dobrim proizvodima od sušene veprovine. Umbria u Italiji je pripremu pršuta, salama i kobasica od mesa divlje svinje dovela do svjetski prepoznatljivog brenda.
Uložite li malo truda u pripremu i izbor pratećih začina: smrekovih bobica, krupnoga papra, dobrog vina i ponešto strpljenja, dobit ćete bogato i ukusno jelo koje će izmamiti uzdahe.
Za prilog poslužite svako tijesto koje vam padne na um. Od knedli od krumpirovog tijesta, preko tjestenine i žličnjaka, do omiljenih "zemrlknedli" pa do sofisticiranih njoka ili naprosto skuhajte dobru palentu.
Natrpajte zdjelicu nekim kiselim, jakim džemom i ne bojte se - nitko neće ostati gladan.
jaoooooooooo
OdgovoriIzbrišividi pršuta!