petak, 17. rujna 2010.

Zapečeni vrganji


Maja za natječaj na Forum.hr 
 

Pripremite:

400 g svježih vrganja
3 glavice ljutike ili jednu srednju glavicu ljubičastog luka
2 režnja češnjaka
200 g dimljene slanine
1 dl prošeka
malo peršina
timijan
150g maslaca
8 kriški raženog kruha
2 žlice brašna
3dl mlijeka
1dl punomasnog vrhnja
sol
papar
muškatni oraščić


Na 50 grama maslaca kratko popržite slaninu, dodajte sitno narezanu ljutiku, češnjak i na listiće narezane vrganje. Pirjajte podlijevajući prošekom. Posolite i popaprite. Posipajte sitno narezanim peršinom.



Na 50g maslaca kratko popržite brašno pazeći da ostane svijetlo, polako nalijevajte mlijeko, tucite pjenjačom da dobijete gust umak. Naribajte malo muškatnog oraščića, posolite i umiješajte vrhnje.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.




Više malih ili jednu veću posudu obilno namažite maslacem i prekrijte dno tanko narezanim kruhom, stavite pirjanu slaninu i vrganje, prelijte umakom.




Zapecite 15 minuta.

Ovo jelo možete obogatiti komadićima pršuta, naribanim sirom ili sezonskim povrćem.









2 komentara :

  1. ja obožavam vrganje, ovako napravljeni su odlični

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam danas radila sa šampinjonima i pršutom i također je odlično! :)
    (Maja)

    OdgovoriIzbriši