subota, 28. kolovoza 2010.

UKUSNI GRADOVI




Pođite s nama na jedno ukusno putovanje. Za predjelo idemo u Nicu ili Milano, s glavnim jelom možemo skoknuti u Beč ili vam je draži Frankfurt, malo ćemo kušati škampe u Parizu, a za desert imate na izbor Linz, London ili pak strasnu Malagu?




Nemamo ništa protiv skitnje svijetom, ali za ovaj itinerer koji smo predložili ne biste se trebali maknuti od stola. Vjerojatno ne biste ni željeli. Još kad na kraju skoknemo u Porto, zaokružili bismo ovu slasnu priču kojoj su glavna lica salata nicoise, rižoto na milanski, bečki odrezak, škampi na pariški u franfurtskom umaku, linzer torta, salzburški nabujak, londoner štangica, malaga sladoled i čašica mirisnog porta.




Sva ta jela ili pića imaju svoje priče i povijest imena po kojem su postala poznata. Naša omiljena "lincerica" poznata iz bezbroj varijanti: s voćem, sa svim vrstama džemova i pekmeza, kao torta ili niska pita, kao kolačić ili pecivo za čaj, zapravo je jedna vrlo stara dama. Smatra se najstarijom tortom na svijetu jer recept je zabilježen još davne 1696. godine i čuva se u bečkoj Stadt und Landesbibliothek, a prije nekoliko godina je pronađen još stariji recept koji potiče iz 1653.godine.




Nešto malo mlađa je fragilna dama iz Salzburga, ali njena povijest je zato malo pikantnija: smatra se kreacijom Salome Alt, konkubine salzburškog crkvenog dostojanstvenika. Nabujak je trebao predstavljati brda koja okružuju Salzburg, a bijeli šećer u prahu simbolizira snijeg na vrhovima.

I mi se ponosimo našim "zagrebačkim odreskom" i samoborskim kotletom, rapskom i imotskom tortom, drniškim pršutom, varaždinskim klipićima...
Iako odrezak punjen šunkom i sirom i paniran na bečki način, svojataju mnogi gradovi i poneka slavna osoba, volimo misliti da je naš jedinstven. Tu dođosmo i do neizbježnog "bečkog", planetarno poznatog "pohanca" koji je uz "zahericu" gotovo sinonim za austrijsku prijestolnicu.




Vjerojatno sve lokalne gastronomije obiluju zemljopisnim imenima jela, ali ona koja su postala omiljena širom svijeta imaju svoje tvorce i kreatore ili su rezultat bogate gastronomske tradicije kao što su to bolonjski umak ili milanski rižoto ili pak omiljene debrecinske kobasice. Salata iz Nice pak slavu duguje jednom čuvenom koreografu, a najviše Juliji Child koja je tu salatu uvrstila u svoju francusku kuharicu.

Želite li se prošetati Hrvatskim gradovima započnite grickajući varaždinski klipić, narežite malo drniškoga pršuta, nastavite čudesnim skradinskim rižotom i zaokružite korčulanskim klašunom. Popijte i čašicu dobrog prošeka, tako će dobro pratiti klašune da ne morate ni znati iz kojega je grada.






 

Nema komentara :

Objavi komentar