subota, 21. kolovoza 2010.

DŽEMOVI I PEKMEZI




Staklenke u svim bojama ljeta na policama smočnice, mirisi i okusi plodova sačuvani da nam uljepšaju sive zimske dane - slika je koja nas vraća u djetinjstvo i ona jutra kad smo na kruh uz šalicu kakaa ili toplog mlijeka mazali zlatno žuti bakin "marelični" džem ili gusti pekmez od šljiva. Zamirišu nam pite i kolači, palačinke i buhtli iz čijih mekih trbuha curi vrelo punjenje i mami uzdahe zadovoljstva.




Opet su u modi male teglice napunjene ukuhanim voćem. Šepire se po policama trgovina u svim varijantama i izvedbama. Nema toga voća, a i ponekog povrća koje uz malo truda ne možete pretvoriti u sasvim osobit užitak: džem, pekmez, marmeladu, žele, kašu, slatko...

Ovisno o načinu pripreme dobit ćete džem - komadiće voća kuhane sa šećerom u vlastitom soku; gustu, bogatu, i gotovo pečenu kašu - pekmez; komadiće voća ili cijele plodove u sirupu od šećera - slatko; propasiranu voćnu masu ukuhanu u glatku marmeladu ili čvrstu, želiranu poslasticu od voća s puno pektina - voćni žele.




Niste li posve sigurni u vlastitu vještinu na tržištu postoje pripravci za želiranje koji, držite li se uputa na omotu, garantiraju uspješan iako ponešto jednoličan rezultat.

Ono što je važno za svaki od načina pripreme su zdravi plodovi i pomno oprano, sterilizirano posuđe za kuhanje i odlaganje pripremljene zimnice. Držite li se recepta i propisanih količina nema razloga da se ne sladite vlastitim proizvodima. Kombinacije voća su neiscrpne kao i eksperimenti u kombiniranju povrća i voća i mnogobrojnih dodataka: vanilija, cimet, limun, naranča, zvjezdasti anis, klinčići, đumbir...




Probajte u pekmez od šljiva dodati jednu trećinu propasiranih svježih rajčica, sljubiti buču i limun, u ribizle dodati pasiranu kuhanu mrkvu ili pak dinju oplemenite s malo zelene rajčice koja će bogatoj aromi dinje dodati malo kiselosti.

Samonikli plodovi su prave riznice zdravlja i okusa. Iskoristite ih. Uberite zrele bazgine bobice, ukuhajte ih u zamamnu marmeladu i pustite goste da pogađaju od čega ste dobili nenadmašnu ljubičastu boju.

Kad ove zime budete radili božićne kolačiće ponosno otvorite vlastitu teglicu nekog voćnog pripravka i podijelite radost s bližnjima.





Nema komentara :

Objavi komentar