petak, 2. srpnja 2010.

Ekleri s karamel kremom


Maja za V-magazin

Pripremite:

250ml vode
120g maslaca
malo soli
160g glatkog brašna
4 jaja


Pećnicu upalite na 230C i dok se zagrijava zakuhajte vodu, maslac i sol. (Ako želite, možete koristiti biljno ulje umjesto maslaca.)
Odjednom usipajte svo brašno i miješajte na vatri dok se gruda tijesta ne počne odvajati od stijenke posude. Kad je svo tijesto skupljeno oko drška žlice, prebacite ga u drugu posudu i pustite da se malo ohladi.

Dodajte u tijesto jedno jaje pa miješajte da se posve izjednači s tijestom. Tako umiješajte postupno sva jaja. Ako su vam ostale grudice, kratko promiješajte tijesto mikserom. Oblikujte duguljaste oblike dresir vrećicom, najlon vrećicom odrezanog vrha ili pomoću dvije žličice.

Količina je dovoljna za tridesetak eklera. Pecite 20 minuta, a prvih 15 minuta nikako ne otvarajte pećnicu.
Ohlađeno tijesto režite na pola i punite karamel kremom.


za kremu:

2dl mlijeka
3dl slatkog vrhnja
100g šećera
5 žlica brašna


U posudi debljeg dna otopite šećer do zlatno žute boje sirupa, oprezno ulijte mlijeko i pustite da se karamelizirani šećer otopi.


U vrhnje umiješajte brašno, istucite da nema grudica pa ga u laganom mlazu ulijte u mlijeko. Kuhajte dok se ne zgusne.
Ohladite i kremu malo izmiksajte da bude pjenasta. (U mlaku kremu možete umiksati i 70ak grama maslaca, ako volite okus maslaca u kremi.) 


Napunite eklere i pošarajte glazurom od čokolade načinjenom od 80g tamne čokolade, dvije žlice mlijeka i 50g maslaca otopljenih na pari.
 




Nema komentara :

Objavi komentar