subota, 12. lipnja 2010.

GRČKE SALATE




Malo je zemalja koje se mogu ponositi takvom prošlošću i tradicijom kao što to može Grčka.

Ishodište zapadne civilizacije je i gastronomiji pridavalo veliko i značajno mjesto ne samo u svakodnevnom životu, nego i u pisanoj riječi od antičkih vremena do danas. Zahvaljujući izuzetnom položaju na Mediteranu, različitim klimatskim utjecajima, povijesti,osvajačkim pohodima i kolonijama iz kojih su donosili nove sastojke, obogatili su ne samo svoje kulinarsko umijeće, nego i postali jedinstveni osnivači cjelokupne mediteranske i europske gastronomske, enološke i tradicije sirarstva i maslinarstva.

U obilju namirnica i načina pripreme Grci su doista uspjeli ostati vjerni tradiciji: malo mesa, puno povrća, puno ribe, sireva, jogurta, voća i maslina. Neki od ovih sastojaka su nezamjenjivi u čuvenim grčkim salatama.


Iako se kod nas uvriježilo da je "grčka salata" mješavina krastavaca i paprike s rajčicom i sirom istina je da to samo jedan mali djelić bogatog grčkog salata bara.

U Grčkoj je stol bez salate nezamisliv. U većini zemalja se salata jede kao predjelo i na kraju obroka, a u Grčkoj salate prate cijeli obrok. Kuhane ili svježe grčke su salate jednostavne i uvijek praćene istim osnovnim umakom: maslinovo ulje i limunov sok. Varijacije su neiscrpne, ali ova osnova je sveprisutna.


Kao i za većinu grčkih jela najvažnija je kvaliteta sastojaka. Grčka kuhinja općenito ne pati od kompliciranih procedura, a u salatama je na djelu gotovo asketski pristup.

Ono što nas može iznenaditi su neočekivane kombinacije: cikla s jogurtom i češnjakom, grožđe i radič, svježi špinat i gljive, grilane tikvice, kozji jogurt i mladi luk...

Poslužite grčke salate uz masline i malo raženog kruha kao samostalan ljetni obrok ili nekom od njih nadopunite ribu ili meso sa žara. Nađete li kvalitetnu fetu možete pozvati društvo na vrtnu zabavu i zasvirati sirtaki.



Nema komentara :

Objavi komentar