petak, 23. travnja 2010.

Šarlote s bobičastim voćem


Jeka za V-magazin 


Pripremite:

za 36 piškota:

4 žumanjka
120 g šećera
5 bjelanjaka
50 g škrobnog brašna
100 g brašna
papir za pečenje


Pokrijte papirom jedan ili dva lima. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.




Miješajte žumanjke s trećinom količine šećera da se zapjene. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodajte mu preostali šećer i škrobno brašno. Snijeg lagano umiješajte u smjesu žumanjaka pa dodajte prosijano brašno. Biskvitno tijesto stavite u štrcaljku s velikim otvorom.




Štrcajte na lim pruge dužine stijenki posude u kojoj ćete pripremiti kolač. Pazite da budu dosta udaljene jedna od druge. Piškote možete oblikovati i pomoću dvije žličice. Pecite ih 12-15min na srednjoj prečki da ostanu svijetložute. Ostavite ih na papiru da se ohlade.



za kremu:

3dl mlijeka
4dl slatkog vrhnja
3 žumanjka
120g šećera
4 žlice brašna
6 listova želatine
1/2 kg sitnih jagoda ili narežite veće plodove (Možete koristiti i maline, kupine ili borovnice.)


Istucite žumanjke sa šećerom, brašnom i 5 žlica mlijeka. Želatinu namočite u hladnu vodu. Pomiješajte vrhnje i mlijeko i skuhajte glatku kremu od žumanjaka. U još toplu kremu dodajte omekšalu želatinu.




Posudu u kojoj ćete raditi kolač obilno namažite maslacem, na dno složite jagode, pa stranice obložite piškotama. Ulijte mlaku kremu i ostavite u hladnjaku barem nekoliko sati.

Prije nego što šarlotu okrenete na tanjur za posluživanje, kratko posudu potopite stijenkama u vruću vodu. Možete raditi i više malih šarlota u malim kalupićima. Ukrasite voćem. Mi smo koristile maline.




Nema komentara :

Objavi komentar