Na tržnice je već došlo.
Zeleno obilje nam se nudi sa svakog stola: mladi luk, radić, salata, cijela brda samoniklog bilja u zamamnim mješavinama, matovilac, nježni listovi špinata, neodoljivi mladi češnjak.
Kako smo ubrzano grabili k nekom zamišljenom blagostanju tako smo gazili nježni jestivi korov i priklonili se povrću i voću savršenog izgleda, dotjerane boje, ali često posve izgubljena okusa i mirisa. Imamo veliku sreću da još uvijek naše tržnice nude i zelenje manje savršenog izgleda, ali zato nenadomjestivog okusa. Zagrabite među proljetne ljepote koje leže i po livadama i uz šume: mlada ljutika, radić, maslačak, divlji luk...
Polako se vraćamo starim dobrim navikama: lagana variva, puno zelenog povrća u doba korizme, crvene rotkvice i škripavi mladi luk u svakom jelu koje ih dopušta. Svježi sir i mladi češnjak, potočarka, matovilac i mišancija i uz sve to "škaf šalate" na svakom stolu.
Zapecite mišanciju s malo vrhnja i krumpira, skuhajte gustu juhu od mlade koprive s malo prepečena češnjaka, a ako nabavite i mladu ličku, pašku ili cresku janjetinu vama će proljeće doista opojno zamirisati.
Nema komentara :
Objavi komentar