petak, 19. veljače 2010.

NARANČE



U sive zimske dane naranče svojom sunčanom bojom donose toplinu juga, miris i nijanse zalazaka sunca pod kojim su ubrane. U ovo naše vrijeme kad su nam dostupne u desecima sorti i vrsta, na svakoj tržnici i svakom dućanu, zaboravili smo da su do jučer bile egzotične i skupe voćke s toplog juga.

Potječu iz južnoistočne Azije i dio su velikog i bogato razgranatog roda Citrus. U zemlji porijekla Indiji, na sanskrtu ima ime rangi iz kojega je izvedeno njeno u svim izvedenicama poznato ime, kao i ime narančaste boje.


Volimo ih i kad su debelokošci koji kriju slatku vlaknastu pulpu, kao sitne valencije koje daju najbolji sok, crvene gorkaste dramatično ljubičastog soka, jaffe koje rastu već u proljeće ili najaromatičnije bergamot naranče koje daju obilje eteričnog, blagotvornog ulja.

Koja god bila, zlatna ljepotica je i prava bogatašica: velika zaliha vitamina C i A, kalija i fosfora, svega 68 kcal i nešto malo šećera čine je savršenom hranom. Nije ni čudo da se kroz mitologiju i narodnu epiku spominje kao "od zlata jabuka".

Ipak ne pretjerujte s narančinim sokom na prazan želudac, mogao bi potaknuti lučenje želučane kiseline i dati vam izliku da navalite na znamenite jaffa kekse, koji suhi kolačić s arancinima ili pak kocku čokolade s komadićima mirisne naranče.


Osim kao neizostavan dio košare s voćem ili voćne salate naranče su se uvukle i sve druge kuhinjske posude: lonci s pekmezima i džemovima, plehovi s kolačićima, kalupi i oblici za kuglofe i torte i naročito rafinirani umaci i složenci snažnih mesnih okusa.

Ribe i mekušci se jako vole družiti sa svim vrstama zlatnog voća: lignje u umaku od narančinog soka, marinade u kojima hobotnice ili lignje upijaju arome i bogatstvo maslinovog ulja, mediteranskog bilja i blagu kiselost naranči. Pokušajte u omiljenu salatu od hobotnice umjesto oštre kvasine ucijediti sok jedne naranče i naribati malo njene neprskane korice. Iznenadit ćete se kako taj sitni zahvat daje ovom tradicionalnom jelu "šik" notu.


Kozji sir će umjesto medom, pokapan džemom od naranči dobiti posve novi okus. Malo kiseline i gorčine izvući će iz sira njegovu prigušenu slatkoću.

Možda su ovi dani zime na izdisaju pravo vrijeme za jednu tematsku večeru: Naranče - rajsko voće. Propišite dress code – narančasta boja, upalite aroma lampu s eteričnim uljem naranče i prepustite se sreći.




Nema komentara :

Objavi komentar