Takva jednostavna i omiljena rolada ja i osnova poznate, otmjene slastice charlotte royal - privlačnog spoja bogate kreme i blagog okusa biskvitnog kolača i voćnog punjenja.
Neobično je kako malo rolanja i motanja, obični komad mesa ili tijesta mijenja u sofisticirano jelo. Čak i naše omiljene štefanije s malo dodataka mogu poprimiti novi lik: u osnovu od mljevenog mesa i začina osim kuhanih jaja umotajte i nekoliko štapića kuhane mrkve, koji list špinata ili blitve i na tanjuru ćete imati pravu slikarsku paletu. Nježne teleće odreske zarolajte s malo premaza od dinstanog mladog luka i šuga od rajčice, pribodite ih ili uvežite, kratko prepecite i - uživajte!
Širom svijeta omiljena je rolada ili da budemo jezično korektni - savitak: pork roast iz Velike Britanije je but punjen sadržajem svježe kobasice, slična je i pečenka iz Švedske koja se puni suhim šljivama, mota i peče u pećnici. U Argentinskoj kuhinji koja obiluje na daleko poznatim steakovima jedna od omiljenih inačica je matambre - rolani goveđi odrezak.
Slatke rolade nisu manje ukusne i slavne: božićni kolač iz Francuske - buche de Noel ili po naški panj torta. Profinjeni savitak kneza Puecklera je naročito rafinirana kombinacija čokoladnog tijesta i bogatog vanilija ili malaga sladoleda.
Pokušajte i sami iznijeti na stol nešto novo: u šalicu blanširane i izmiksane blitve ili špinata dodajte snijeg od 4 bjelanjka, 5 žlica oštrog brašna, malo praška za pecivo, 4 žumanjka umućena s malo soli i paprom. Izlijte tijesto na papir za pečenje, pecite 15 minuta i pečeno odmah zavijte u papir na kojem se tijesto peklo. Kad je hladno odvijte i punite čime vas volja: krem sirom, kajganom, listovima šunke, ajvarom, paštetom od tune. Lijepo i ukusno.
Rolajte i probajte.
Nema komentara :
Objavi komentar