Maja u suradnji s Fitness.com.hr
Nisam baš ljubiteljica pudinga. Pogotovo ne onog kupovnog. Za kolače bez iznimke kuham klasične kreme, a za desert uvijek prednost imaju neke druge slastice. No, nedavno mi je u goste došla prijateljica koja je htjela veganski čokoladni puding bez glutena pa me motivirala na eksperimentiranje. Upotrijebila sam mješavinu kokosovog i bademovog mlijeka, no ovaj recept možete napraviti i s običnim mlijekom ako vam tako odgovara. Ekstrakt također možete prilagoditi vlastitom ukusu, ali i upotrijebiti rum ili neki liker.
Umjesto gustina možete upotrijebiti tapioku. Pridržavajte se vremena kuhanja jer tapioka prah ne reagira dobro na predugo kuhanje. Svakako imajte na umu i da je puding kuhan s tapioka prahom malo rjeđi, tj. puding je nešto drukčijeg izgleda i strukture u odnosu na klasični.
Umjesto gustina možete upotrijebiti tapioku. Pridržavajte se vremena kuhanja jer tapioka prah ne reagira dobro na predugo kuhanje. Svakako imajte na umu i da je puding kuhan s tapioka prahom malo rjeđi, tj. puding je nešto drukčijeg izgleda i strukture u odnosu na klasični.
Pripremite:
2 šalice kokosova mlijeka iz konzerve
30g kakao praha
prstohvat vanilije u prahu ili ekstrakt
prstohvat soli
stevije po ukusu, ali umjesto nje možete upotrijebiti 2-3 žlice javorovog sirupa (ili meda za nevegansku varijantu)
pola šalice mlijeka od badema
3 žlice gustina
oko 100g tamne čokolade
U posudi debljeg dna, na laganoj vatri zagrijte 2 šalice kokosova mlijeka. Dodajte steviju, kakao, sol i vaniliju.
U posudici sa strane istucite onih pola šalice mlijeka s gustinom.
Kada mlijeko počne vreti, u njega umiješajte mješavinu gustina. Konstatno miješajte pjenjačom, 2-3 minute.
Maknite s vatre i umiješajte čokoladu narezanu na komadiće. Dobro istucite pjenjačom, da dobijete glatku kremu. Rasporedite u posudice i ohladite. Po želji stavite u hladnjak.
Prije posluživanja ukrasite po želji. Ja sam upotrijebila marelice i mljevene karamelizirane lješnjake.
Nema komentara :
Objavi komentar