Maja u suradnji s Fitness.com.hr
Teletina je meso za koje me uz piletinu najčešće pitate. Kako je
marinirati, peći, s čime je kombinirati. S teletinom se mnogo toga dobro
slaže - kadulja i češnjak, ružmarin i limun, timijan, razni "obični",
ali i egzotični začini. Ovaj put sam je marinirala na poprilično
jednostavan način - u ulju, mješavini soli, papra i dimljene paprike.
Dodala sam luk i češnjak te je pekla u pećnici.
Kad u pećnici
pečete čisto meso, bez kosti, imajte na umu da je vrijeme pečenja kraće.
Meso s kosti pecite oko sat vremena po kilogramu, a bez kosti 40ak
minuta. Uz to, meso s kosti je uglavnom sočnije pa pripazite na ono bez
kosti, da ga ne presušite. Ne trebate ga ni okretati često. Jednom je
dovoljno, da dobije lijepu boju s obje strane. Nemojte ga ni zarezivati,
ni bockati jer će na taj način sokovi izaći iz mesa i dobit ćete suho
pečenje. Meso ranije izvadite iz hladnjaka, da bude sobne temperature
prije nego ga stavite u pećnicu.
Uz
teletinu sam pripremila francuski ratatouille, poznati prilog od
povrća, koje sam ovaj put rezala na kockice. Vi povrće možete narezati
na ploške i umjesto u tavi peći ga također u pećnici.
Pripremite:
oko 1 kg teletine
1 žlicu dimljene paprike
sol
svježe mljeveni papar
2 glavice luka
nekoliko režnjeva češnjaka
Od začina i ulja napravite marinadu pa utrljajte u meso. Dodajte luk narezan na četvrtine i režnjeve češnjaka. Ostavite bar sat vremena. (Meso možete marinirati i dan ranije.)
Zagrijte pećnicu na 200C. Meso stavite u tepsiju ili vatrostalnu posudu. Prekrijte folijom. Pecite 40ak minuta, zatim skinite foliju, okrenite meso i ostavite još 15ak minuta. Pred kraj možete upaliti opciju ventilator.
Dok se meso peče, za ratatouille pripremite:
1 srednje veliku glavicu luka
par režnjeva češnjaka
2 srednje velike tikvice
1 patlidžan
2-3 paprike
2 rajčice
sol
svježe mljeveni papar
origano
bosiljak
Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslinovu ulju. Kad se luk zastakli, dodajte tikvice narezane na kockice. Zatim dodajte patlidžan, paprike i povremeno miješajte. Povrće bi trebalo omekšati, ali ne da se raspada, već da kockice ostanu kompaktne.
Pred kraj dodajte rajčice. Začinite. Poslužite uz meso.
Nema komentara :
Objavi komentar