srijeda, 27. lipnja 2018.

Teletina iz pećnice i ratatouille


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Teletina je meso za koje me uz piletinu najčešće pitate. Kako je marinirati, peći, s čime je kombinirati. S teletinom se mnogo toga dobro slaže - kadulja i češnjak, ružmarin i limun, timijan, razni "obični", ali i egzotični začini. Ovaj put sam je marinirala na poprilično jednostavan način - u ulju, mješavini soli, papra i dimljene paprike. Dodala sam luk i češnjak te je pekla u pećnici. 


Kad u pećnici pečete čisto meso, bez kosti, imajte na umu da je vrijeme pečenja kraće. Meso s kosti pecite oko sat vremena po kilogramu, a bez kosti 40ak minuta. Uz to, meso s kosti je uglavnom sočnije pa pripazite na ono bez kosti, da ga ne presušite. Ne trebate ga ni okretati često. Jednom je dovoljno, da dobije lijepu boju s obje strane. Nemojte ga ni zarezivati, ni bockati jer će na taj način sokovi izaći iz mesa i dobit ćete suho pečenje. Meso ranije izvadite iz hladnjaka, da bude sobne temperature prije nego ga stavite u pećnicu.


Uz teletinu sam pripremila francuski ratatouille, poznati prilog od povrća, koje sam ovaj put rezala na kockice. Vi povrće možete narezati na ploške i umjesto u tavi peći ga također u pećnici.

Pripremite:

oko 1 kg teletine
1 žlicu dimljene paprike
sol
svježe mljeveni papar
2 glavice luka
nekoliko režnjeva češnjaka


Od začina i ulja napravite marinadu pa utrljajte u meso. Dodajte luk narezan na četvrtine i režnjeve češnjaka. Ostavite bar sat vremena. (Meso možete marinirati i dan ranije.)


Zagrijte pećnicu na 200C. Meso stavite u tepsiju ili vatrostalnu posudu. Prekrijte folijom. Pecite 40ak minuta, zatim skinite foliju, okrenite meso i ostavite još 15ak minuta. Pred kraj možete upaliti opciju ventilator.

Dok se meso peče, za ratatouille pripremite:

1 srednje veliku glavicu luka
par režnjeva češnjaka
2 srednje velike tikvice
1 patlidžan
2-3 paprike
2 rajčice
sol
svježe mljeveni papar
origano
bosiljak


Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslinovu ulju. Kad se luk zastakli, dodajte tikvice narezane na kockice. Zatim dodajte patlidžan, paprike i povremeno miješajte. Povrće bi trebalo omekšati, ali ne da se raspada, već da kockice ostanu kompaktne.


Pred kraj dodajte rajčice. Začinite. Poslužite uz meso.






Nema komentara :

Objavi komentar