subota, 12. svibnja 2018.

LCHF torta sa šumskim voćem (bez glutena)


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Moja prijateljica Antonija hrani se prema LCHF principu. Budući da Antonija voli LCHF kolače, a ja volim Antoniju, onda zbog nje ponekad smišljam različite LCHF slastice. Tijekom jednog našeg druženja i n-te diskusije o kolačima, nastala je ova torta.
Ima nekoliko komponenti i radi toga baš i nije jednostavna niti brzo gotova. Naime, žele od šumskog voća mora se dugo stiskati, zbog čega vam preporučam da njega pripremite prvog. Možete čak i dan ranije.

Preporučam da detaljno proučite recept, kako ne biste imali problema s koracima pripreme. Prvo morate napraviti žele i kad vidite da se stisnuo, ispecite i ohladite tijesto. Zatim napravite ganache, prelijte ga po tijestu i ohladite. Na kraju stavite žele i prekrijte ga mousseom od mascarponea.


Ako se slučajno zapitate zašto mi je biskvit ovako žut - od domaćih jaja!

Pripremite, za biskvit:

4 srednje velika jajeta
60g erythritola u prahu (možete upotrijebiti xylitol, sladilo ili steviju)
prstohvat soli
100g mljevenih lješnjaka
2 žlice otopljenog maslaca


Pećnicu zagrijte na 180C. Kalup za tortu promjera 24cm obložite papirom za pečenje. 
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke tucite s erythritolom u prahu, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni maslac.
Bjelanjke istucite s prstohvatom soli, lagano spatulom pomiješajte sa žumanjcima, a zatim dodajte mljevene lješnjake. Pecite 15 minuta i ohladite.


za čokoladni ganache:

100g čokolade
100ml slatkog vrhnja

Zagrijte slatko vrhnje i prelijte po natrganoj čokoladi. Miješajte, da dobijete glatku smjesu.


za žele od šumskog voća: 

400g šumskog voća
2 žlice erythritola ili sladilo
1 mljevenu želatinu (otprilike 1 žlica praha)


Pripremite duboki tanjur ili prikladnu pliću zdjelicu. Obložite je prozirnom folijom. U posudu debljeg dna stavite šumsko voće. Ako je zamrznuto, nemojte dodavati tekućinu. Ako je svježe, možete dodati par žlica vode.  Dodajte sladilo i miješajte. Sa strane želatinu namočite s par žlica vode. (Ja želatinu otopim u odvojenoj džezici i zatim je umiješam u šumsko voće.)
Izlijte u tanjur i ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.


za mousse od mascarponea:

250g mascarponea
200ml slatkog vrhnja
prstohvat vanilije u prahu
erythritol ili sladilo prema ukusu


Istucite slatko vrhnje sa sladilom u šlag. Dodajte vaniliju i mascarpone. 

Na dno kalupa stavite biskvit. Izlijte na njega ganache, zatim stavite u hladnjak da se stisne. Kada vidite da je površina čvrsta, stavite na nju žele od šumskog voća. Prekrijte mousseom od mascarponea i stavite na par sati u hladnjak.

Ukrasite po želji. Ja sam upotrijebila svježe borovnice.



Nema komentara :

Objavi komentar