petak, 21. srpnja 2017.

{GASTROPIS} LASTOVO NA PUČININa Lastovo ne dolazite slučajno, ni po inerciji jer "svi idu", niti zato jer je u modi ili Vam je usput. Na Lastovo idete s namjerom i željom da ga upoznate. Putovanje iz Splita traje 4-5 sati trajektom, brzom linijom nešto kraće. 

Otok po dolasku doista iznenadi dubokim zelenilom, gustim šumama koje se nadnose nad more i stvaraju neopisive boje od svijetlog tirkiza do dubokog plavetnila. Odlučite li provesti odmor na Lastovu imajte na umu da je to divlji otok na kojemu su najljepši doživljaji vezani uz čudesnu ljepotu prirode, mora, šume, skrivenih staza, neočekivanih vidika i susreta s otočanima.


Ime Lastovo potječe od grčkih pomoraca - Ladesta, a malo smo ga slavenizirali dodajući sufiks – ovo. Rimljani su ga zvali Augusta Insula – Carski Otok. Otok je naseljen od 7.stoljeća, a nakon što su Mlečani razorili grad na obali, izgrađeno je naselje u unutrašnjosti otoka, gdje i danas. 


Najveće naselje na otoku kao da se pokušava popeti na brijeg ne bi li vidjelo more pa se propinje po strmim obroncima. Najstarije sačuvane kuće su iz 15. stoljeća, a malo su "mlađi" čuveni lastovski fumari. Ti lastovski dimnjaci postali su zaštitni znak ovoga po svemu posebnog, grada. Dok hodate njegovim strmim ulicama i stubama, morate primjetiti puno starih prekrasnih kuća koje su napuštene i nažalost propadaju. Posljedica je to nesređenih vlasničkih podataka jer su mnogi Lastovci napustili otok i žive širom svijeta.
Cijeli otok ima oko 600 stanovnika, iako otočani kažu da ih stalno na otoku živi oko 500.

Lutati otokom je najljepša preporuka jer nema kutka u kojemu nećete otkriti neku ljepotu. Istina, ispriječit će se i mnoge novogradnje na neočekivanim mjestima, ali to je valjda neizbježno. 


Obiđite svjetionik Struga, možete se dovesti autom, biciklom ili pak dopješačiti iz Skrivene Luke. Ljubazni svjetioničar nam je dopustio da se prošećemo oko impozantne "sviće" i uživamo u pogledu od kojega zastaje dah. Ako volite lijepe vidike ne propustite Hom na kojemu je heliodrom i još jedan čudesan vidik – Lastovsko otočje, Brač, Korčula, Vis... i moćna pučina.

Nažalost, ni hotel u kojemu smo boravili niti turističke agencije ili Turistička zajednica ne organiziraju brodske izlete u park prirode, kao što ne organiziraju ni vođene ture po otoku. Snalazili smo se sami uz pomoć Lastovaca. 

Cijenite li jednostavnu hranu pripremljenu od vrhunskih namirnica, Lastovo je raj. 


Obilje ribe i morskih plodova, kvalitetna vina rukatac i plavac mali, lastovska zelenjava (čimulice zelja i raštike pripremljene s krumpirom)...
...salate pripremljene od povrća  koje uspijeva na plodnoj lastovskoj zemlji, džemovi i savijače i nenadmašno maslinovo ulje, jamče uživanje.


Restorana i konoba na otoku nema puno, ali kuhaju jako dobro i uglavnom po razumnim cijenama. Obilje i sami možete uočiti dok plivate u kristalnom moru. Oko vas će se skupiti ribe i ribice svih boja i vrsta, kozice će elegantno kliznuti, a ako se malo zagledate u dno i bez velike potrage ugledat ćete hobotnice kako pružaju krake iza kamenja ili raka koji radoznalo izviruje. Ako se pak sami želite okušati u pripremi ribe - nema problema. 


 U Ubli svako jutro pristaju ribarski brodovi i  prodaju noćni ulov. Već za 20 kuna nabavit ćete kilogram plave ribe, a za ostali ulov (kantare, rakove, zubace...) malo se cjenkajte i čeka vas veličanstven obrok.
   

Lastovo nema puno naselja: Lastovo, Ubli, Zaklopatica i Skrivena luka.
Pasadur je niz novoizgrađenih kuća uza mosta koji spaja Lastovo i otočić Prežba, uz isti most s njegove lastovske strane je i jedini hotel na otoku.
Želite li doživjeti divlju prirodu pučinskog otoka punog zelenila, Lastovo je pravo odredište.

   

Nema komentara :

Objavi komentar