nedjelja, 24. srpnja 2016.

LCHF čokoladni sladoled (s aparatom i bez)


Maja inspirirana RAWR čokoladama

Pripremite:

4 jaja
400ml slatkog vrhnja za šlag
stevija/sladilo u količini koja zamjenjuje oko 70-100g šećera
2 žlice vrhom pune kakao praha


Dan ranije posudu iz aparata za sladoled stavite u zamrzivač. Umotajte je u vrećicu i ostavite da se hladi. 

Sutradan stavite slatko vrhnje u posudu debljeg dna, na laganu vatru. Zatim razdvojite jaja i žumanjke istucite pjenjačom. Kada primijetite da se slatko vrhnje zagrijalo, ali nije prevruće, u tankom mlazu ulijevajte tučene žumanjke i cijelo vrijeme miješajte. Dodajte sladilo. (Pojačajte količinu ako vam nije dovoljno slatko, ali imajte na umu da je sladoled slađi nakon smrzavanja, nego tijekom kuhanja smjese.)

Miješajte pjenjačom 2-3 minute, dodajte prosijani kakao prah. Ako želite, možete dodati i 2 kocke tamne čokolade. Može se dodati i samo čokolada, bez kakao praha, ali ja sam htjela reducirati kalorije. 


Smjesa bi se trebala lagano zgušnjavati, tako da se tijekom kuhanja na dnu posude stvara sloj sličan kremi ili pudingu. Maknite s vatre i dodajte bjelanjke koje ste prethodno kratko izmiksali. Promiješajte, da se smjesa ujednači. Malo ohladite, zatim izlijte u aparat za sladoled, u prethodno ohlađenu posudu. Ostavite 30-40 minuta da miješa sladoled, zatim ga poslužite. Pred kraj miješanja možete ubaciti nasjeckanu čokoladu ili neki drugi dodatak po želji.

Ako volite tvrđi sladoled, možete ga iz aparata prebaciti u neku posudu ili kalup pa staviti na sat vremena u zamrzivač. 


Ako nemate aparat za sladoled, pridržavajte se postupka sve do trenutka kad se smjesa ulijeva u aparat. Vi smjesu izlijte u plastični kalup i stavite je u zamrzivač. Kako biste utjecali na kristalizaciju možete prije zamrzavanja u sladoled dodati 2 žlice votke. Sladoled biste trebali sami miješati svakih pola sata, kako bi ostao kremast. Ponovite 4-5 puta, zatim poslužite.

Ja sam sladoled poslužila s japanskim malinama i RAWR čokoladom s vanilijom i goji bobicama



Nema komentara :

Objavi komentar