petak, 25. prosinca 2015.

Pile s pečenom tikvom i ciklom



Naš klasični blagdanski menu, puricu i mlince, ove sam godine zamijenila nešto laganijom varijantom. Uz aromatično pile i pečeno povrće poslužila sam salatu od heljde. Ako ne volite tikvu i ciklu, zamijenite ih pečenim batatom ili celerom, odlično će nadopuniti ovo slasno pečenje.

Pripremite:

1 srednje veliko pile
sol
1 neprskani limun ili grejp
1 glavicu češnjaka, prerezanu po sredini
1 žlicu dimljene paprike
1 žlicu meda
1 žlicu vode

1 srednje veliku Hokkaido tikvu
4 sirove cikle (ako imate kuhanu, samo je narežite i dodajte uz meso i tikvu)
žličicu nasjeckanog suhog ružmarina
sol
svježe mljeveni papar


Pile izvadite iz hladnjaka bar pola sata prije pečenja. Dobro ga nasolite izvana i iznutra. U unutrašnjost pileta stavite prepolovljeni limun ili grejp  i sav češnjak. Ako imate kuharski konac, približite i svežite batke.
Stavite u nauljenu veliku tepsiju od pećnice, u pećnicu zagrijanu na 200-220C i pecite oko sat vremena. Ako je potrebno, podlijte s malo vode ili bijelog vina.



Dok se pile peče, ogulite i narežite ciklu na manje komade nego što ćete narezati tikvu. Tikva je mekša i brže pečena.
Hokkaido tikvu operite, očistite od koštica i narežite na kocke. Ne morate je guliti. Posolite, popaprite povrće, posipajte ga nasjeckanim ružmarinom.

Nakon što se pile peklo sat vremena, izvadite tepsiju iz pećnice i oko pileta rasporedite povrće. Pecite još 20ak  minuta.


Pomiješajte dimljenu papriku, med i vodu, zatim time premažite cijelo pile. Med gori i stoga kožica tamni pa nemojte pile premazati prerano.

Poslužite uz zelenu salatu ili još jedan prilog, poput salate od heljde i lješnjaka.



Nema komentara :

Objavi komentar