ponedjeljak, 7. rujna 2015.

Yu Heung Kay Chee - Pirjani ljuti patlidžan



Patlidžani i razne vrste papričica među najvažnijim su usjevima povrća u zapadnoj središnjoj Kini. Pirjano s puno češnjaka, đumbira i umaka od slatkog graha, uz neizbježni chili, ovo je jedan od najpoznatijih szechuanskih specijaliteta. Poslužuju se uz jelo kao prilog ili kao ekonomično glavno jelo uz puno riže.


Pripremite:

500g patlidžana
sol
nekoliko žlica biljnog ulja
1 žlicu sezamovog ulja
5 stabljika mladog luka
2 paprike (crvenu i žutu)
2-3 žličice sitno nasjeckanog češnjaka
1 žličicu nascjekanog svježeg đumbira
2 žlice tamnog soja sosa
1 žlicu hoisin umaka ili kaša od graha
1 i pol žličicu kineskog octa
85ml pilećeg ili goveđeg temeljca
1 žličicu kukuruznog brašna


Patlidžan operite, ali ga nemojte guliti. Narežite ga na komadiće od 2.5cm, stavite u cjediljku i posolite. Ostavite 15ak minuta da pusti gorčinu pa ga ocijedite.

U woku zagrijte biljno i pola žlice sezamovog ulja. Dodajte patlidžan i pirjajte ga 3 minute na srednje jakoj vatri.
Očistite i narežite mladi luk, veći dio stavite u tavu, a malo možete ostaviti sa strane, ako na kraju njime želite ukrasiti jelo.



Dodajte narezane paprike, češnjak, đumbir i povremeno miješajte dok povrće ne omekša. Ulijte soja sos, hoisin umak i kineski ocat pa kuhajte još par minuta. Umiješajte kukuruzno brašno i temeljac pa pojačajte vatru, da se umak zgusne. Poprskajte s preostalim sezamovim uljem i poslužite uz rižu.




Nema komentara :

Objavi komentar