Maja za Priroda & DRUŠTVO
Originalno ime ove
slastice, Layali lubnan u prijevodu znači libanonske noći. Najčešće
se priprema od semolina brašna, kashte (mirisne kremaste mješavine),
banana
i orašastih plodova. No, može se pripremati i s marelicama,
trešnjama, slatkim od ruže ili tahinijem. Ako nemate semolinu,
upotrijebite gris ili obično oštro brašno. Možete upotrijebiti
obični šećer, ali i smeđi ili šećer od kokosa, no imajte na umu
da će to utjecati na boju deserta. Ako ne želite koristiti bijeli
šećer, možete upotrijebiti i eritritol
ili xylitol.
600ml mlijeka
4 žlice šećera (možete upotrijebiti eritritol)
90g semolina brašna ili grisa
1-2 kristala mastike, po želji
za kremasti dio (kashta):
1 žlicu rižinog brašna
150ml mlijeka
300ml slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera ili eritritola
2 šnite bijelog kruha, samljevenog u mrvice
1 žlicu ružine vodice
2 banane
sok pola limuna
3-4 žlice meda
2 žlice vodice od narančina cvijeta
60g orašastih plodova (pistacije, bademi..)
Zagrijte mlijeko i šećer
u posudi debljeg dna, miješajte dok se šećer ne rastopi. Pustite
da zavri, zatim umiješajte semolina brašno i mastiku, uz žustro
miješanje.
Smanjite jačinu vatre i
ostavite da lagano kuha, uz povremeno miješanje. Kad se počne
zgušnjavati maknite s peći i izlijte u pripremljene posudice.
Ostavite da se ohladi i pripremite kremasti dio.
Pomiješajte rižino
brašno s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte sa slatkim
vrhnjem. Toj mješavini mlijeka i vrhnja dodajte šećer i miješajte
dok skoro ne uzavri. Žlicu te vrele mješavine ulijte u rižino
brašno i zatim brašno izlijte u posudu s mlijekom i vrhnjem.
Dodajte krušne mrvice i
ružinu vodicu, miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se malo
ohladi pa prelijte po kremi u posudicama. (Ako vam ružina vodica
nije dostupna, dodajte malo vanilije.)
Ohladite u hladnjaku.
Prije posluživanja narežite banane i prelijte ih limunovim sokom. Po pudingu poslažite banane, posipajte nasjeckanim bademima ili drugim orašastim plodovima. Med malo ugrijte i pomiješajte s vodicom narančina cvijeta pa prelijte puding. Kad se med ohladi, još malo ohladite desert u hladnjaku pa poslužite.
Nema komentara :
Objavi komentar