petak, 10. srpnja 2015.

Layali lubnan - Libanonski puding


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Originalno ime ove slastice, Layali lubnan u prijevodu znači libanonske noći. Najčešće se priprema od semolina brašna, kashte (mirisne kremaste mješavine), banana i orašastih plodova. No, može se pripremati i s marelicama, trešnjama, slatkim od ruže ili tahinijem. Ako nemate semolinu, upotrijebite gris ili obično oštro brašno. Možete upotrijebiti obični šećer, ali i smeđi ili šećer od kokosa, no imajte na umu da će to utjecati na boju deserta. Ako ne želite koristiti bijeli šećer, možete upotrijebiti i eritritol ili xylitol.
Pripremite:

600ml mlijeka
4 žlice šećera (možete upotrijebiti eritritol)
90g semolina brašna ili grisa
1-2 kristala mastike, po želji

za kremasti dio (kashta):

1 žlicu rižinog brašna
150ml mlijeka
300ml slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera ili eritritola
2 šnite bijelog kruha, samljevenog u mrvice
1 žlicu ružine vodice

2 banane
sok pola limuna
3-4 žlice meda
2 žlice vodice od narančina cvijeta
60g orašastih plodova (pistacije, bademi..)

Zagrijte mlijeko i šećer u posudi debljeg dna, miješajte dok se šećer ne rastopi. Pustite da zavri, zatim umiješajte semolina brašno i mastiku, uz žustro miješanje.
Smanjite jačinu vatre i ostavite da lagano kuha, uz povremeno miješanje. Kad se počne zgušnjavati maknite s peći i izlijte u pripremljene posudice. Ostavite da se ohladi i pripremite kremasti dio.


Pomiješajte rižino brašno s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte sa slatkim vrhnjem. Toj mješavini mlijeka i vrhnja dodajte šećer i miješajte dok skoro ne uzavri. Žlicu te vrele mješavine ulijte u rižino brašno i zatim brašno izlijte u posudu s mlijekom i vrhnjem.

Dodajte krušne mrvice i ružinu vodicu, miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi pa prelijte po kremi u posudicama. (Ako vam ružina vodica nije dostupna, dodajte malo vanilije.)
Ohladite u hladnjaku.


Prije posluživanja narežite banane i prelijte ih limunovim sokom. Po pudingu poslažite banane, posipajte nasjeckanim bademima ili drugim orašastim plodovima. Med malo ugrijte i pomiješajte s vodicom narančina cvijeta pa prelijte puding. Kad se med ohladi, još malo ohladite desert u hladnjaku pa poslužite.

Nema komentara :

Objavi komentar