utorak, 23. lipnja 2015.

Baba ghanoush


Baba ghanoush ili baba ganoush poznato je jelo koje potječe s područja Levanta. Na području Libanona i Sirije priprema se od patlidžana, luka, rajčice i drugog povrća, no ova varijanta je poznatija kao egipatska, a na sličan način se priprema i u Izraelu.


Pripremite:

2 patlidžana
1 režanj češnjaka
40g tahinija
1 limun
2 žličice ljute paprike
1 svežanj peršina
4 žlice maslinova ulja
sol
papar


Operite patlidžane i zarežite ih na nekoliko mjesta. Stavite na plamen, pecite i okrećite dok se kora ne počne odvajati. Tada ih uklonite s vatre, ohladite i pažljivo odvojite koru od mesnatog dijela. Možete ih i prepoloviti pa peći u pećnici, ali tada će okus biti manje bogat, tj. izostat će karakterističan blago dimljeni miris.


Meso patlidžana izmiksajte, dodajte očišćen i usitnjen režanj češnjaka, limunov sok, žličicu mljevene paprike, sol i papar. (Ako ga volite, dodajte i kumin, kao što ga dodaju u armenskoj verziji ovog jela.)

Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite u tanjur, posipajte preostalom žličicom ljute paprike i narezanim peršinovim lišćem.
Dodajte malo ulja i tahini, promiješajte. Po želji ukrasite maslinama ili nasjeckanim peršinom. Poslužite s toplim lepinjama, sirovim povrćem ili prepečenim trokutima od vučenog tijesta.


Nema komentara :

Objavi komentar