utorak, 12. svibnja 2015.

Junetina u pivu i heljdini žganci



Recept za žgance od heljde preuzela sam od mog dragog frenda Pellea, a ako ih drukčije oblikujete i prepečete na tavi, dobit ćete ukusne krokete.

Pripremite:

1kg junetine za saft, narezane na kocke
3 glavice luka
2-3 režnja češnjaka
2 srednje velike mrkve
500ml piva
300ml goveđeg temeljca
2-3 žlice heljdinog ili običnog brašna
žličicu crvene paprike
sol
svježe mljeveni papar
2 lista lovora


Zagrijte pećnicu na 160C.
U većoj posudi koja može i u pećnicu i ima poklopac - zagrijte ulje. Prepecite meso da posmeđi sa svih strana i zatim ga odložite na toplo.
Prepecite narezani luk, češnjak i mrkvu, posipajte brašnom. Dodajte prepečeno meso i sok koji je ispustilo, promiješajte. Prelijte pivom i temeljcem, sastružite kuhačom sve što se primilo za tavu. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i listove lovora.


Poklopite i stavite u pećnicu na 2 sata, dok meso ne omekša. Pred kraj možete otklopiti i dodati žgance pa sve malo zapeći na opciji ventilator, na 180C.

za žgance:

150g heljdine kaše
75g heljdinog brašna
1 žlica guščje masti
6dl guščje juhe
sol


Heljdu u zrnu operite i stavite kuhati u vruću guščju juhu kojoj ste dodali guščju mast. Kuhajte je 20ak minuta, da se malo prekuha. Na najtišoj vatri dodajte brašno i štapnim mikserom miksajte par minuta, sve dok ne dobijete homogenu masu koja se polako sama odvaja od miksera. Poslužite uz saft.











Nema komentara :

Objavi komentar