četvrtak, 19. ožujka 2015.

Heljdine klice




Pripremite:

100g sirove, zelene heljde
gazu
cjedilo ili neku posudu
vodu


Heljdu isperite, namočite u vodi i ostavite da bubri pola sata. Duže namakanje nije potrebno jer heljda brzo bubri i klija, a i moglo bi se dogoditi da radi predugog namakanja popljesnivi.

Nakon namakanja je isperite, stavite na gazu. Možete gazu učvrstiti na nekoj posudi, tako da voda curi u posudu ispod gaze, kad kasnije budete vlažili heljdu, a možete gazu staviti i u cjedilo.
Heljda neka bude na sobnoj temperaturi i ne direktno na sunčevom svjetlu.



Svakih nekoliko sati ravnomjerno poprskajte heljdu vodom ili namočite cijelu podlogu i protresite zrna. Nakon dva dana, izbit će klice i heljda će biti spremna za konzumaciju. Ako želite da pozelene, izložite klice sunčevom svjetlu.




Klice možete čuvati u hladnjaku, u staklenci, do dva tjedna.

NAPOMENA! Neki su ljudi alergični na fagopirin, koji se nalazi u vanjskoj ljušturi neočišćene ljušture heljde pa bi trebali biti oprezni kod konzumacije heljdinih klica.





Nema komentara :

Objavi komentar