Pripremite:
oko 600g brašna
125ml tople vode
2-3 žlice šećera
1 suhi kvasac
4 srednje velika jajeta
115g maslaca
po želji koricu naranče ili limuna
za punjenje:
125g maslaca (2-3 žlice odvojite za premazivanje prije pečenja)
125g smeđeg šećera
1 i pol žličicu cimeta
za preljev
2-3 žlice svježeg sira
85g šećera u prahu
2-3 žlice slatkog vrhnja ili mlijeka
Pomiješajte pola šalice brašna s kvascem, šećerom i toplom vodom. Ostavite 20ak minuta pokriveno kuhinjskom krpom. Kada se kvasac digne, dodavajte šalicu po šalicu brašna, maslac narezan na listiće i naizmjence istučena jaja. Zamijesite tijesto. Najbolje da ga miksate spiralnim mješalicama miksera 10ak minuta, ali možete i ručno. Ako vam se učini preljepljivo, dodajte još malo brašna.
Ostavite da se tijesto diže dva sata u toploj prostoriji prekriveno krpom. Pripremite punjenje.
Tucite šećer i maslac, da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte cimet.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik velik otprilike 35x25 cm pa ga premažite punjenjem. Zarolajte i režite koncem ili oštrim nožem da dobijete rolice. Od ove količine brašna dobit ćete 12 manjih ili 8 većih rolica. Poslažite ih u kalup (oko 30x20) obložen papirom za pečenje i premažite otopljenim maslacem.
Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se dižu, ako rolice mislite peći taj dan. Ako želite, možete ih odmah staviti u hladnjak, na nekoliko sati ili preko noći pa ih izvaditi iz hladnjaka sat vremena prije pečenja, da se tijesto ponovo digne.
Pecite na 180C 30ak minuta. Ostavite ih u kalupu 10-15min, a zatim ih izvadite i prelijte preljevom. Pjenjačom istucite svježi sir, šećer u prahu i slatko vrhnje. Ako želite, u preljev možete dodati i malo likera ili ekstrakta od badema ili naranče.
Rolice možete i zamrznuti, ali ih potrošite u roku 3-4 tjedna.
Čist račun, duga ljubav:
Brašno - 3 kn
Šećer (bijeli+smeđi) - 4 kn
Maslac - 15 kn
Kvasac - 3kn
Jaja - 7.50kn
Cimet - 50lp
Šećer u prahu - 2kn
Ukupno, cca: 35kn
Nema komentara :
Objavi komentar