Maja za natječaj na Forum.hr
Pripremite, za 4 kalupića:
20ak g maslaca za premazivanje kalupa
kakao za posipanje kalupa
100g čokolade
100g maslaca narezanog na komadiće
2 žlice prošeka
100g šećera
2 jaja + 2 žumanjka
100g brašna od rogača
150ml slatkog vrhnja
1 uvrh puna žlica skute
1 žlicu šećera u prahu
domaći džem od smokava
Kalupiće namažite otopljenim maslacem tako da kistom radite pokrete od
dna prema gore. Pazite da je cijela unutrašnjost kalupa premazana
maslacem. Stavite ih u hladnjak i kada se maslac u kalupima stvrdne,
ponovite postupak premazivanja. U kalupić zatim stavite žlicu kakaa u
prahu, da obloži stijenke kalupa pa istresite višak kakaa. Ponovite
postupak sa svakim kalupom pa ih zatim vratite u hladnjak.
Stavite posudu s čokoladom i maslacem nad posudu s lagano uzavrelom vodom. Povremeno promiješajte, da se smjesa čokolade i maslaca ujednači. Kada se čokolada skroz otopi, stavite posudu sa strane i ostavite 10ak minuta da se ohladi. Čokoladi dodajte 2 žlice prošeka.
Dok se čokolada hladi, tucite šećer i jaja. Smjesa mora postati gusta,
glatka i svijetlo-žuta. Prosijte brašno od rogača u jaja i žumanjke i miješajte dok se ne
ujednači. Zatim dodajte otopljenu čokoladu, u trećinama i cijelo
vrijeme miješajte.
Raspodijelite smjesu u kalupiće.
Napunjene kalupe možete zamrznuti, čuvati u zamrzivaču do mjesec dana i kasnije ispeći zamrznute, ali u tom slučaju vrijeme pečenja produžite za 5 minuta.
Možete ih pripremati i dan ranije, ostaviti napunjene kalupe preko noći u hladnjaku pa ispeći idući dan.
Kalupe rasporedite na veću plitku tepsiju i stavite u pećnicu. Pecite 12
minuta. (U slučaju da koristite metalni kalup ili kalup za muffine,
skratite vrijeme pečenja na 10min.)
Kada se ispeku, izvadite ih i ostavite minutu-dvije da miruju. Zatim prođite oštrim nožem uz rub i odvojite lagano i pažljivo od stijenki kalupa. Poklopite tanjurom i preokrenite.
Kada se ispeku, izvadite ih i ostavite minutu-dvije da miruju. Zatim prođite oštrim nožem uz rub i odvojite lagano i pažljivo od stijenki kalupa. Poklopite tanjurom i preokrenite.
Servirajte uz tučeno slatko vrhnje, sladoled, karamel, kiselkasti pekmez ili svježe bobičasto voće. Ja sam servirala uz slatko vrhnje tučeno sa skutom i svoj domaći džem od smokava.
Nema komentara :
Objavi komentar