Pripremite:
1 patku od oko 2kg
ulje za pečenje
Briniranje je metoda kojom perad, u ovom slučaju patka dobije dodatnu vlažnost, čime se izbjegava sušenje mesa tijekom pečenja. Možete brinirati raznu perad, no kod one sa slatkastijim mesom poput purice, radije upotrijebite crveni grejp jer bi od naranči meso moglo biti preslatko. Možda vam ova metoda djeluje komplicirano, ali nakon što probate tako ispečenu perad, nećete požaliti ni sekunde uloženog truda.
Briniranje je metoda kojom perad, u ovom slučaju patka dobije dodatnu vlažnost, čime se izbjegava sušenje mesa tijekom pečenja. Možete brinirati raznu perad, no kod one sa slatkastijim mesom poput purice, radije upotrijebite crveni grejp jer bi od naranči meso moglo biti preslatko. Možda vam ova metoda djeluje komplicirano, ali nakon što probate tako ispečenu perad, nećete požaliti ni sekunde uloženog truda.
za briniranje:
oko 2.5l vode (da prekrije patku u posudi)
oko 2.5l vode (da prekrije patku u posudi)
70g soli
2 žlice meda
4 neprskane naranče
2 žlice zrna papra
nekoliko režnjeva češnjaka
par lovorovih listova
U posudu s poklopcem ili čvrstu vreću poput one za kiseljenje kupusa stavite vodu, sol i med. Dobro promiješajte da se sol i med otope. Zatim dodajte prepolovljene naranče, papar, režnjeve češanjaka i lovor. Ako želite, od dvije naranče možete iscijediti sok, a dvije staviti u polovicama. U tu tekućinu uronite očišćenu patku.
Patku brinirajte barem nekoliko sati, najbolje preko noći.
par lovorovih listova
U posudu s poklopcem ili čvrstu vreću poput one za kiseljenje kupusa stavite vodu, sol i med. Dobro promiješajte da se sol i med otope. Zatim dodajte prepolovljene naranče, papar, režnjeve češanjaka i lovor. Ako želite, od dvije naranče možete iscijediti sok, a dvije staviti u polovicama. U tu tekućinu uronite očišćenu patku.
Patku brinirajte barem nekoliko sati, najbolje preko noći.
Bar pola sata
prije pečenja patku izvadite iz hladnjaka i dobro je obrišite. Pećnicu
upalite na 190C i kada se ugrijte stavite patku u namašćenu tepsiju i
pecite 15ak minuta na toj temperaturi. Ako se bojite da će krila
zagorjeti, prije pečenja ih omotajte s malo folije.
Nakon
15 minuta smanjite pećnicu na 180C i pecite oko 2 sata, dok ne dobije
zlatno-smeđu boju. Povremeno je prelijevajte vlastitom masnoćom od
pečenja.
za mlince na tavici:
200g glatkog brašna
200g glatkog brašna
100g bučinog brašna
ravnu žličicu soli
Mlince možete zamijesiti i razvaljati dok se patka peče, a ako želite možete ih pripremiti i dan ranije.
Prosijte i pomiješajte glatko i bučino brašno. Dodajte sol i pomalo dolijevajte toplu vodu. Tijesto ne bi smjelo biti prevlažno niti se lijepiti u rukama. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.
Prosijte i pomiješajte glatko i bučino brašno. Dodajte sol i pomalo dolijevajte toplu vodu. Tijesto ne bi smjelo biti prevlažno niti se lijepiti u rukama. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.
Tijesto
podijelite u 10 jednakih loptica.
Razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini, da dobijete mlince veličine tavice u kojoj ćete ih peći. Zagrijte tavu, bez ikakve masnoće. Stavite mlinac na vruću tavicu i pecite po 20ak sekundi sa svake strane. Prije svakog idućeg mlinca uklonite papirnim ubrusom brašno od prethodnog mlinca. Sklonite mlince da se ohlade.
Pred kraj pečenja patke pripremite uzavrelu vodu kojom ćete preliti mlince da omekšaju. Nakon par minuta, kad vidite da su omekšali, procijedite mlince, dodajte masnoće od pečenja i poslužite uz patku.
Ako želite, od naranči koje su se pekle s
patkom možete pripremiti umak. Jednu naranču s korom i pola bez kore
usitnite štapnim mikserom, dodajte malo masnoće od pečenja, prošek,
liker od naranče ili neki alkohol koji volite. Kratko zakuhajte u manjoj
tavi, posolite, po potrebi razrijedite s malo vode i poslužite uz
patku.Razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini, da dobijete mlince veličine tavice u kojoj ćete ih peći. Zagrijte tavu, bez ikakve masnoće. Stavite mlinac na vruću tavicu i pecite po 20ak sekundi sa svake strane. Prije svakog idućeg mlinca uklonite papirnim ubrusom brašno od prethodnog mlinca. Sklonite mlince da se ohlade.
Pred kraj pečenja patke pripremite uzavrelu vodu kojom ćete preliti mlince da omekšaju. Nakon par minuta, kad vidite da su omekšali, procijedite mlince, dodajte masnoće od pečenja i poslužite uz patku.
Nema komentara :
Objavi komentar