Pripremite:
320g brašna
40g kakaa
2 žličice sode bikarbone
150g šećera
500ml jogurta
70ml kokosovog/biljnog ulja ili maslaca (možete zamijeniti i zgnječenom bananom ili pireom od jabuke)
150ml slatkog vrhnja
100g čokolade
manju čašicu ruma (količina proizvoljna)
mrvice/kokos/orašasti plodovi za posipanje
Prosijte brašno i kakao, dodajte sodu bikarbonu. Dodajte šećer, ulje i jogurt pa miksajte par minuta. Izlijte u namašćeni kalup i pecite 20ak minuta na 200C.Ostavite da se ohladi.
(Ako imate ostatke nekog kolača, biskvitnog i/ili s kremom, onda možete skratiti postupak i samo formirati kuglice i umočiti ih u glazuru.)
Ugrijte slatko vrhnje, ali pripazite da ne dođe do vrenja. Dodajte natrganu čokoladu. Dobro promiješajte da se ujednači.
Biskvit natrgajte i izdrobite rukama u mrvice. Ulijte malo ohlađenu čokoladu, dodajte rum. Biskvit možete povezati i na druge načine - tako da dodate pire od svježeg (i suhog) voća, pekmez, kremu koja vam je ostala od nekog kolača...
Izmiješajte da dobijete jednoličnu masu. Stavite je u hladnjak da malo očvrsne, zatim izvadite iz hladnjaka i žlicom grabite pa rukama oblikujte kuglice. Slažite ih na rešetku i vratite u hladnjak da malo očvrsnu.
Za to vrijeme pripremite čokoladnu glazuru ili klasični ganache - koliko čokolade, toliko slatkog vrhnja. Prelijte mlaku glazuru po kuglicama. Kad se malo ohladi, ukrasite po želji.
Ovakve kuglice možete prije stavljanja glazure nabosti na štapiće pa umakati u glazuru i zatim ukrašavati.
Nema komentara :
Objavi komentar