Maja u suradnji s Fitness.com.hr
posvećeno mojoj dragoj Niki
posvećeno mojoj dragoj Niki
Ako ste gledali američke filmove i serije, sigurno ste primijetili da često jedu maslac od kikirikija i pekmez. Obzirom da kod nas ta kombinacija nije bila toliko česta, a moja prijateljica Nika je jako voli, osmislila sam ovu pitu. To je zapravo ona klasična bakina, čupava pita od sira, ali s mojim twistom i u laganijoj varijanti - od zobenog brašna s maslacem od kikirikija i pekmezom od jagoda.
Pripremite:
200g zobenog brašna
50g orašastih plodova
2 žličice praška za pecivo
3 žlice maslaca od kikirikija ili kokosovog ulja
sladilo/agava/med u količini koja zamjenjuje 60g šećera
koricu 1 neprskanog limuna
3 žumanjka
za kremu:
500g svježeg sira
200g grčkog kremastog jogurta
3 bjelanjka
prstohvat soli
sladilo u količini koja zamjenjuje 100g šećera
domaći pekmez od jagoda
Zagrijte pećnicu na 180C.
Izmiksajte bjelanjke i malo soli u snijeg. Sa strane izmiksajte svježi sir, jogurt i sladilo. Po želji dodajte limunov sok.
Pomiješajte, ali tako da lagano lopaticom umiješajte snijeg u sir. Izvadite tijesto, malo više od pola razvaljajte i stavite u namašćenu tepsiju ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ispikajte vilicom i pecite na slijepo 5 minuta.
Izvadite iz pećnice, premažite domaćim pekmezom od jagoda. Nalijte smjesu od sira i na nju naribajte ostatak tijesta. Malo pekmeza rasporedite i odozgo po tijestu (ako ne želite, ne morate). Pecite još 25-30ak minuta.
Ako radite tijesto s medom, brže će tamniti pa prekrijte kolač papirom za pečenje.
Isprobano uz mini izmjene, ma ja sam oduševljena ;)
OdgovoriIzbriši<3 Baš sam happy!
IzbrišiSmislila sam tu pitu za frendicu koja voli PB&J i drago mi je da se i tebi svidjela.:)
(Maja)