Maja za Zagreb Coffee&Chocofest
za podlogu (promjer 24cm):
150g keksa
2 žlice kakao praha
70g maslaca
za kremu:
600g kremastog svježeg ili posnog sira
3 jaja
120g šećera
200ml kiselog vrhnja
2 žlice kakaa
300g tamne čokolade
za glazuru:
100g čokolade
150ml slatkog vrhnja
Kekse usitnite, dodajte 2 žlice kakaa i otopljen maslac. Utisnite smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite sa strane.
Istucite jaja sa šećerom i dodajte svježi sir. Ako imate domaći svježi sir, koji ima grudica, prvo ga protisnite kroz žičano cjedilo. (Često me pitaju koji sir koristim u ovakvim kolačima pa to dodajem naknadno - Milbona posni sir iz Lidla. On je kremast i bez grudica, poput namaza, radi čega je vrlo zgodan za ovakve kreme.)
Čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
Pomiješajte kiselo vrhnje s kakaom i umiješajte u sir. Polako ulijevajte i otopljenu čokoladu i dobro izmiješajte smjesu. Pazite da čokolada nije pretopla, ali da je još uvijek tekuća. Ako se previše ohladi, u kremi će se osjetiti komadići čokolade pa pripazite na temperaturu čokolade. Izlijte na podlogu od keksa i pecite 50min na 180C.
Pripremite glazuru. Zagrijte slatko vrhnje skoro do vrenja i prelijte preko narezane čokolade. Dobro izmiješajte i malo rashladite.
Izvadite tortu iz pećnice, ostavite u kalupu da se ohladi pa zatim prelijte čokoladnom glazurom.
Nema komentara :
Objavi komentar