nedjelja, 9. veljače 2014.

Čokolička torta

 
Ovu tortu kreirala je Jeka, kao službenu slasticu Zagreb Coffee&Chocofesta 2014.
 
Kako je izazvala velik interes obećale smo svima koji su je kušali da ćemo objaviti recept na našem blogu i zahvaliti im na lijepim riječima i pohvalama koje su nam uputili.


Pripremite: 

za tijesto: 

6 većih jaja
180g šećera
80g brašna
60g škrobnog brašna
60g kakaa s najmanje 65% kakaa

za kremu: 

350g čokolade s najmanje 65% kakaa
300ml slatkog vrhnja
žlicu meda od kestena 

za glazuru: 

200g čokolade s najmanje 65% kakaa
3 žlice šećera
3 žlice mlijeka
70g maslaca


4 žlice šljivovice
300g pekmeza od šljiva
400g suhih šljiva bez koštica


Tucite žumanjke sa šećerom da dobijete pjenušavu svijetlu masu. Prosijte kakao, brašno i škrobno brašno pa dodajte u žumanjke. Istucite snijeg od bjelanjaka pa ih lagano umiješajte u ostatak tijesta. 

Pecite 25 minuta u obliku za torte promjera 26 cm na 180 stupnjeva. 
Tijesto ostavite 10tak minuta u obliku pa je izvadite da se hladi na rešetki. Neka se "odmara" najmanje sat vremena. 
Prerežite tijesto na dva lista.


Listove natopite rakijom koju ste zagrijali sa malo šećera i 2 žlice vode.

Pekmez zagrijte i protisnite kroz žičano cjedilo.
Slatko vrhnje zagrijte u parnoj kupelji pa otopite u njemu čokoladu da dobijete jednoličnu masu. Hladite nekoliko sati u hladnjaku da dobijete kremu koja se lako miješa. U kremu dodajte med, promiješajte.


Prvi list premažite pekmezom pa nanesite kremu. Poklopite drugim listom.

Tortu omažite pekmezom pa na drugi list poslažite šljive koje ste kratko natopili u toploj vodi.
Za glazuru otopite šećer u mlijeku, dodajte čokoladu natrganu na kockice i na jako laganoj vatri otopite. U vruće dodajte maslac pa s toplom glazurom prelijte tortu. 









2 komentara :

  1. Vi ste potpuno lude <3 :)
    Moram priznati da mi prije par godina rakija u čokoladnoj torti i ne bi zvučala tako privlačno, no valjda je trebalo Slavonku u meni potjerati u Mađarsku da iz nje izvuče simpatiju za domaću žesticu, i sad mi ovo zvuči kao san snova :).

    xavi

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga T, hvala na pohvalama. Drago mi je da ti se recept sviđa. Predlažem da ga isprobaš i vjeruj iznenadit ćeš se kako svi sastojci sjajno funkcioniraju.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši