Ovu tortu kreirala je Jeka, kao službenu slasticu Zagreb Coffee&Chocofesta 2014.
Kako je izazvala velik interes obećale smo svima koji su je kušali da ćemo objaviti recept na našem blogu i zahvaliti im na lijepim riječima i pohvalama koje su nam uputili.
Pripremite:
za tijesto:
6 većih jaja
za tijesto:
6 većih jaja
180g šećera
80g brašna
60g škrobnog brašna
60g kakaa s najmanje 65% kakaa
za kremu:
350g čokolade s najmanje 65% kakaa
80g brašna
60g škrobnog brašna
60g kakaa s najmanje 65% kakaa
za kremu:
350g čokolade s najmanje 65% kakaa
300ml slatkog vrhnja
žlicu meda od kestena
za glazuru:
200g čokolade s najmanje 65% kakaa
žlicu meda od kestena
za glazuru:
200g čokolade s najmanje 65% kakaa
3 žlice šećera
3 žlice mlijeka
70g maslaca
3 žlice mlijeka
70g maslaca
4 žlice šljivovice
300g pekmeza od šljiva
400g suhih šljiva bez koštica
Tucite žumanjke sa šećerom da dobijete pjenušavu svijetlu masu. Prosijte kakao, brašno i škrobno brašno pa dodajte u žumanjke. Istucite snijeg od bjelanjaka pa ih lagano umiješajte u ostatak tijesta.
Pecite 25 minuta u obliku za torte promjera 26 cm na 180 stupnjeva.
Tijesto ostavite 10tak minuta u obliku pa je izvadite da se hladi na rešetki. Neka se "odmara" najmanje sat vremena.
Prerežite tijesto na dva lista.
300g pekmeza od šljiva
400g suhih šljiva bez koštica
Tucite žumanjke sa šećerom da dobijete pjenušavu svijetlu masu. Prosijte kakao, brašno i škrobno brašno pa dodajte u žumanjke. Istucite snijeg od bjelanjaka pa ih lagano umiješajte u ostatak tijesta.
Pecite 25 minuta u obliku za torte promjera 26 cm na 180 stupnjeva.
Tijesto ostavite 10tak minuta u obliku pa je izvadite da se hladi na rešetki. Neka se "odmara" najmanje sat vremena.
Prerežite tijesto na dva lista.
Listove natopite rakijom koju ste zagrijali sa malo šećera i 2 žlice vode.
Pekmez zagrijte i protisnite kroz žičano cjedilo.
Slatko
vrhnje zagrijte u parnoj kupelji pa otopite u njemu čokoladu da
dobijete jednoličnu masu. Hladite nekoliko sati u hladnjaku da dobijete
kremu koja se lako miješa. U kremu dodajte med, promiješajte.
Prvi list premažite pekmezom pa nanesite kremu. Poklopite drugim listom.
Tortu omažite pekmezom pa na drugi list poslažite šljive koje ste kratko natopili u toploj vodi.
Za
glazuru otopite šećer u mlijeku, dodajte čokoladu natrganu na kockice i
na jako laganoj vatri otopite. U vruće dodajte maslac pa s toplom
glazurom prelijte tortu.
Vi ste potpuno lude <3 :)
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da mi prije par godina rakija u čokoladnoj torti i ne bi zvučala tako privlačno, no valjda je trebalo Slavonku u meni potjerati u Mađarsku da iz nje izvuče simpatiju za domaću žesticu, i sad mi ovo zvuči kao san snova :).
xavi
Draga T, hvala na pohvalama. Drago mi je da ti se recept sviđa. Predlažem da ga isprobaš i vjeruj iznenadit ćeš se kako svi sastojci sjajno funkcioniraju.
OdgovoriIzbrišiJeka