srijeda, 1. siječnja 2014.

Chocolate fondant - Lava cake


Maja prema receptu Gordona Ramsaya (Just desserts)


Pripremite, za 9 kalupića:

50g maslaca za premazivanje kalupa
kakao za posipanje kalupa

200g čokolade
200g maslaca narezanog na komadiće
200g šećera
4 jaja + 4 žumanjka
200g brašna


Kalupiće namažite otopljenim maslacem tako da kistom radite pokrete od dna prema gore. Pazite da je cijela unutrašnjost kalupa premazana maslacem. Stavite ih u hladnjak i kada se maslac u kalupima stvrdne, ponovite postupak premazivanja. U kalupić zatim stavite žlicu kakaa u prahu, da obloži stijenke kalupa pa istresite višak kakaa. Ponovite postupak sa svakim kalupom pa ih zatim vratite u hladnjak.
Stavite posudu s čokoladom i maslacem nad posudu s lagano uzavrelom vodom. Povremeno promiješajte, da se smjesa čokolade i maslaca ujednači. Kada se čokolada skroz otopi, stavite posudu sa strane i ostavite 10ak minuta da se čokolada ohladi. Ako želite, u čokoladu možete dodati 2 žlice nekog likera ili naribati koricu naranče i dodati liker od naranče.

Dok se čokolada hladi, tucite šećer i jaja. Smjesa mora postati gusta, glatka i svijetlo-žuta. Prosijte brašno u žumanjke i jaja i miješajte dok se ne ujednači. Zatim dodajte otopljenu čokoladu, u trećinama i cijelo vrijeme miješajte.

Raspodijelite smjesu u kalupiće. 
Napunjene kalupe možete zamrznuti, čuvati u zamrzivaču do mjesec dana i kasnije ispeći zamrznute, ali u tom slučaju vrijeme pečenja produžite za 5 minuta.

Možete ih pripremati i dan ranije, ostaviti napunjene kalupe preko noći u hladnjaku pa ispeći idući dan.

Ako ih pripremate i pečete isti dan, onda napunjene kalupe stavite u hladnjak na 20min i upalite pećnicu da se zagrije na 180C.
Kalupe rasporedite na veću plitku tepsiju i stavite u pećnicu. Pecite 12 minuta. (U slučaju da koristite metalni kalup ili kalup za muffine, skratite vrijeme pečenja na 10min.)

Kada se ispeku, izvadite ih i ostavite minutu-dvije da miruju. Zatim prođite oštrim nožem uz rub i odvojite lagano i pažljivo od stijenki kalupa. Poklopite tanjurom i preokrenite. Onaj deveti kalupić služi baš tome da na njemu isprobate je li vaš lava cake pečen kako treba, tzv. joker. Ako je dobio koricu i iz njega se izlije čokolada kad ga prerežete nožem, vaš je lava cake spreman za serviranje i savršen.Servirajte uz tučeno slatko vrhnje, sladoled, karamel, kiselkasti pekmez ili svježe bobičasto voće. 

Ja sam servirala uz tučeno slatko vrhnje i po fondantu prelila izvrstan Pelle - gladni mačak pijani džem od naranče i kumkvata koji se pomiješao s otopljenom čokoladom i odlično nadopunio okus. 

Nema komentara :

Objavi komentar