Maja prema receptu Gordona Ramsayja (Christmas With Gordon)
za tijesto:
140g maslaca
140g šećera
375g ricotte
3 jaja + 2 žumanjka
korica 3 klementine
3 žlice soka od klementine
175g brašna (koristila sam pola glatko, pola integralno)
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
za preljev:
100g šećera
4 zvjezdasta anisa
5 klementina
75ml soka od klementina (i/ili Grand Marnier likera)
Zagrijte pećnicu na 160C. Namastite i pobrašnite kalup od 24cm.
Tucite maslac i šećer dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu. Umiješajte ricottu, žumanjke, koricu i sok klementina. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol pa dodajte u smjesu.
U drugoj posudi istucite bjelanjke u snijeg pa spatulom laganu umiješajte u smjesu od brašna i sira.
Izlijte u kalup i pecite 50-60min.
Desetak minuta prije kraja pečenja pripremite voće i preljev. Klementine ogulite i narežite na šnite. Uklonite sjemenke, ako imate one sa sjemenkama.
Šećer i zvjezdasti anis stavite u posudu na jaču temperaturu i čim dobije karamelastu boju pažljivo ulijte sok od klementina. Pazite jer bi karamel mogao prskati. Vratite natrag na laganu vatru i miješajte da se karamel otopi i prožme sa sokom klementina.
Maknite s vatre i dodajte šnite klementina pa lagano promiješajte da se prožmu karamelom. Po kolaču ispikajte rupice pa po površini prelijte karamel i poslažite klementine.
Read more at http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/510261/gordon-ramsay-s-clementine-star-anise-and-ricotta-cake#Lk1m2ka4xBCRepwF
- 40g unsalted butter, at room temperature
- plain flour, to dust
- 140g caster sugar
- 375g ricotta
- 3 medium eggs, separated, plus 2 extra egg yolks
- finely grated zest of 3 clementines, plus 3 tbsp juice
- 175g self-raising flour, sifted
- 1 tsp baking powder
- pinch of fine sea salt
- 4–5 seedless clementines
- 100g caster sugar
- 4 star anise
- 75ml clementine juice or orange liqueur, such as Grand Marnier or Cointreau
Read more at http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/510261/gordon-ramsay-s-clementine-star-anise-and-ricotta-cake#Lk1m2ka4xBCRepwF.99
- 40g unsalted butter, at room temperature
- plain flour, to dust
- 140g caster sugar
- 375g ricotta
- 3 medium eggs, separated, plus 2 extra egg yolks
- finely grated zest of 3 clementines, plus 3 tbsp juice
- 175g self-raising flour, sifted
- 1 tsp baking powder
- pinch of fine sea salt
- 4–5 seedless clementines
- 100g caster sugar
- 4 star anise
- 75ml clementine juice or orange liqueur, such as Grand Marnier or Cointreau
Read more at http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/510261/gordon-ramsay-s-clementine-star-anise-and-ricotta-cake#Lk1m2ka4xBCRepwF.99
Isprobano s narancama i super je!
OdgovoriIzbrišiHvala! Baš mi je drago da vam se svidjelo! :)))
Izbriši(Maja)
Gledala sam The secret life of Walter Mitty i tamo je ovaj kolač u nekoliko scena pa sam se sjetila posta. :-)
OdgovoriIzbrišiHehe i ja sam gledala film nedavno i uopće se nisam iznenadila kad sam vidjela da baš taj kolač nosi kao "mito". Jako mi se svidio.:))
Izbriši(Maja)