utorak, 5. studenoga 2013.

Lumbarajke


Ove su tortice dobile ime po Lumbardi, malom mjestu na otoku Korčuli. Miris jedinstvenog vina grk, naranči i smokava iz lumbarajskih  vrtova i vinograda, podsjeća nas na svako prekrasno ljetovanje u tom čudesnom mjestu.


Pripremite:

za tijesto:


4 jaja
80g šećera
120 g brašna
20g tamnog kakao praha
150g rastopljenog maslaca
malo soli
1/2 paketića praška za pecivo


Tucite jaja sa šećerom da dobijete pjenušavu smjesu. Pomiješajte brašno, sol, kakao prah i prašak za pecivo, prosijte pa lagano umiješajte u jaja. Dodajte rastopljen i ohlađen maslac.
Izjednačite tijesto pa pecite u velikom plehu iz štednjaka koji ste obložili  papirom za pečenje.
Dovoljno je 15 minuta na 180 stupnjeva.




Ohladite pa vadite okruglim modlom. Dobit ćete oko 20 kolačića. Svaki kolačić prerežite na pola.



 za nadjev:

60g narezanih badema
100g narezanih suhih smokava
60g svijetlog suhog grožđa
3 pune žlice džema od smokava ili naranči
2dl vina grk (možete ga zamijeniti i nekim drugim bijelim vinom)
100g šećera
koricu i sok jedne neprskane naranče


Zagrijte vino pa namočite sitno narezane smokve i suho grožđe. Neka stoji 20tak minuta, procijedite. U narančinom soku otopite šećer pa dodajte voće, bademe, džem i narančinu koricu.

Kolačiće natopite vinom u kojem se natapalo voće, nadjenite kremom pa spajajte dva i dva.
Ovaj nadjev možete umiješati i u prethodno skuhanu kremu od vanilije. Tada ćete dobiti  kremastu strukturu koja je pogodna ako želite tortice koje će biti više.




Prelijte čokoladnom glazurom:

80g tamne čokolade najmanje 60% kakao mase
1punu žlicu šećera
3 žlice mlijeka
50g maslaca

Na jako laganoj vatri otopite šećer u mlijeku, maknite s vatre pa dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne otopi. Kratko vratite na vatru pa dodajte maslac. Odmah prelijte kolačiće glazurom i ukrasite narančinom koricom.





Nema komentara :

Objavi komentar