Laneno jaje često se koristi u veganskim receptima, kao vezivo i zamjena za jaja. Naravno, ne može se u svakom receptu koristiti kao zamjena s obzirom da ne može zamijeniti baš sva svojstva jajeta, no poprilično dobro funkcionira u sočnim kolačima poput kompaktnijih biskvita, ali i u podlogama za torte i pite, keksima i kuglicama, te raznim raw desertima.
Da biste dobili laneno jaje pomiješajte 1 žlicu svježe mljevenog lana s 3 žlice vode. Ostavite 10ak minuta da lan pusti svoju sluz. Ukoliko upotrijebite toplu vodu, lan će pustiti sluz već za nekoliko minuta.
Nemojte koristiti lan koji je puno ranije samljeven i čuvan na sobnoj temperaturi jer samljevene sjemenke brzo oksidiraju i takav lan osim što mijenja okus kolača ima i štetno djelovanje na organizam.
Ako vam je ipak nezgodno svaki put prije korištenja samljeti lan, onda ga ranije sameljite i pohranite u zamrzivaču.
Nema komentara :
Objavi komentar