Laneno jaje često se koristi u veganskim receptima, kao vezivo i zamjena za jaja. Naravno, ne može se u svakom receptu koristiti kao zamjena s obzirom da ne može zamijeniti baš sva svojstva jajeta, no poprilično dobro funkcionira u sočnim kolačima poput kompaktnijih biskvita, ali i u podlogama za torte i pite, keksima i kuglicama, te raznim raw desertima.
b.jpg)
Da biste dobili laneno jaje pomiješajte 1 žlicu svježe mljevenog lana s 3 žlice vode. Ostavite 10ak minuta da lan pusti svoju sluz. Ukoliko upotrijebite toplu vodu, lan će pustiti sluz već za nekoliko minuta.
b.jpg)
Nemojte koristiti lan koji je puno ranije samljeven i čuvan na sobnoj temperaturi jer samljevene sjemenke brzo oksidiraju i takav lan osim što mijenja okus kolača ima i štetno djelovanje na organizam.
Ako vam je ipak nezgodno svaki put prije korištenja samljeti lan, onda ga ranije sameljite i pohranite u zamrzivaču.
Nema komentara :
Objavi komentar