Jeka prema receptu Vefe Alexiadou
Pripremite:
600g piletine
1 veću glavicu luka
1 mrkvu
maslinovo ulje
sol
papar
2 šalice riže
listove vučenog tijesta (2 po "paketiću")
maslac
Usitnite luk, narežite mrkvu na sitne kockice. Narežite piletinu na male komade, posolite pa prepecite na zagrijanom maslinovom ulju da dobije zlatno-žutu boju. Dodajte luk i mrkvu. Pirjajte 15 minuta na laganoj vatri. Popaprite i začinite timijanom, kaduljom ili ljutim papričicama - kako volite.
Dolijevate tek nekoliko žlica vode tako da umak ne sadrži dodatnu tekućinu.
Rižu kratko prepecite na maslinovu ulju, posolite pa nalijte s 3 šalice vode. Kuhajte 10 minuta, ocijedite i ostavite da se u cijedilu prosuši. Povremeno protresite.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Kada je riža gotovo suha izmiješajte je s mesom i povrćem. List vučenog tijesta namažite mješavinom maslaca i maslinova ulja, pokrijte drugim listom pa opet premažite. Ovisno o veličini
listova na sredinu stavite nekoliko velikih žlica pilava i preklapajući listove napravite "paket".
Možete raditi jedan veliki smotuljak ili više malih, ovisno o veličini listova vučenog tijesta. Preklopljene strane okrenite dolje.
Pecite na papiru za pečenje 25 minuta da tijesto dobije lijepu rumenu boju.
Jelo je izvrsno i toplo i hladno.
Nema komentara :
Objavi komentar