nedjelja, 19. svibnja 2013.

Torta od limuna i badema







Pripremite:

za biskvit: 

6  jaja
6 žlica šećera
6 žlica mekog brašna
4 žlice otopljenog maslaca
1 nepunu žličicu praška za pecivo
koricu jednog neprskanog limuna
1 žlicu amaretta

Razdvojite jaja. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom. Prosijte brašno s praškom za pecivo, uribajte limunovu koricu. Otopite maslac. Umiješajte brašno u žumanjke.
Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg te ga umiješajte u žumanjke i brašno. Na kraju umiješajte maslac.
Izlijte u oblik za torte promjera 26cm koji ste namazali maslacem i obložili papirom za pečenje.
Pecite na 180 oko 25 minuta.
Malo ohladite pa tortu izvadite iz oblika. Kad je hladna prerežite je na dva lista.


za kremu od badema:

150g mljevenih badema
4 žlice vanil šećera
4 žlice slatkog vrhnja
1 žlicu amaretta

Otopite šećer u slatkom vrhnju na laganoj vatri. Umiješajte bademe i liker. Ohladite


za kremu od limuna:

sok od 3 neprskana limuna
koricu jednog neprskanog limuna
100g šećera
4 jaja
1 veliku žlicu želatine u prahu


Jaja malo istucite žičanom mješalicom pa dodajte u šećer i limunov sok. Tucite na pari žičanom mješalicom dok se masa ne počne zgušnjavati.
Otopite želatinu u dvije žlice hladne vode pa umiješajte u kremu.
Na kraju uribajte limunovu koricu.

 

 
Listove torte malo natopite amarettom pa nadjenite kremom od badema. 
Prekrijte drugim listom pa prelijte kremom od limuna.

 








1 komentar :