nedjelja, 12. svibnja 2013.
Torta od čokolade i malina
Pripremite:
za tijesto:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
1 žlicu kakao praha
5 žlica otopljenog maslaca
malu žličicu praška za pecivo
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Razdvojite jaja pa žumanjke tucite sa šećerom. Rastopite maslac, malo ga ohladite pa dodajte u žumanjke, tucite još nekoliko minuta. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo pa podijelite na dva dijela, te u jedan umiješajte kakao.
Istucite bjelanjke u snijeg. Lagano umiješajte u žumanjke. Dodajte prvo svijetlo brašno pa zatim ono s dodatkom kakaa. Ovlaš promiješajte da tijesto ostane "šatirano".
Pecite 25 minuta u obliku za torte promjera 26cm koji ste namazali maslacem.
za kremu od čokolade:
200g čokolade s najmanje 60% kakao mase
2dl slatkog vrhnja
za kremu od vanilije:
2dl mlijeka
1 mahunu vanilije
3dl slatkog vrhnja
3 žumanjka
5 žlica šećera
2 žlice škrobnog brašna
1 vrećicu želatine
1/2 kg malina
2dl slatkog vrhnja
Ohlađeno tijesto izvadite iz oblika, položite na pleh te postavite u obruč, malo natopite rumom ili cassisom. Na pari otopite čokoladu u vrhnju. Neka se malo ohladi pa tu čokoladnu kremu izlijte na tijesto.
U mlijeko ostružite vaniliju pa zagrijte s 2dl vrhnja. Ostatak vrhnja istucite sa žumanjcima, šećerom i škrobnim brašnom. Umiješajte u mlijeko i kuhajte da se zgusne. Maknite s vatre i dodajte želatinu. Neka se hladi oko pola sata.
Kada se čokoladni sloj ohladio složite maline, a 30tak komada ostavite na stranu.
Prelijte kremom od vanilije i odložite u hladnjak da se torta stegne.
Preostale maline ispasirajte i procijedite. Na hladnu tortu namažite istučeno slatko vrhnje i pokapajte sokom od malina.
Oznake:
*Jeka
,
Torte/pite/kolači
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
Izuzetan recept! Jako malo brašna i šećera, čokolada, voće i pravi šlag! Savršeno!
OdgovoriIzbrišiHvala.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa,doista dominiraju čokolada i maline.
jeka