petak, 19. travnja 2013.

Mediterraneo torta


Maja za natječaj na Forum.hr

Pripremite:

za tijesto:

6 jaja
1/2 praška za pecivo
100g šećera
150g tamne čokolade
prstohvat soli
kiselkasti pekmez (moj je domaći od naranči)


Istucite bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg. Sa strane istucite žumanjke, prašak za pecivo i sol. Čokoladu otopite u parnoj kupelji i lagano umiješajte, postupno dodavajući, u žumanjke. Na kraju u smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite 30ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170C.


za suhe smokve u sirupu od Earl Greyja (Preserves&Pickles):

300g suhih smokava
400ml Earl Grey čaja
koricu 1 naranče
1 štapić cimeta
100g šećera
80ml Grand Marniera ili brandyja


U posudu debljeg dna stavite suhe smokve, dodajte čaj, koricu naranče, štapić cimeta i pustite da uzavri. Poklopite i ostavite na laganoj vatri 10-15min, tj. dok smokve ne omekšaju. Šupljikavom žlicom uklonite smokve, a čaju dodajte šećer. Miješajte na laganoj vatri, dok se šećer ne otopi i zatim pojačajte temperaturu da dobijete sirupastu konzistenciju. Maknite posudu s vatre i umiješajte Grand Marnier. U staklenke stavite smokve, a zatim ih prelijte sirupom.
(Inače je najbolje da sirup stoji oko 3-4 tjedna prije konzumacije.)



za kremu:

700g skute ili svježeg (posnog) sira
200g bijele čokolade
400ml slatkog vrhnja (pola za bijelu čokoladu, pola za šlag)
sok jedne naranče


Ugrijte slatko vrhnje i u njemu rastopite bijelu čokoladu. Kada se malo rashladi umiješate u posni sir i dobro izmiješajte. Ulijte sok 1 naranče pa lagano umiješajte 200 tučenog slatkog vrhnja.




Na biskvit namažite kiselkasti pekmez, a zatim nanesite kremu. Ostavite par sati ili preko noći u hladnjaku.

Servirajte sa smokvama i sirupom od Earl Greyja.








Recept je objavljen i na Forum.hr u sklopu natječaja na temu čokolada 24.02.2013.

4 komentara :

  1. Ovo djeluje predobro. Moram probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš nam je drago! Nadamo se da će vam se svidjeti! :)

      (Maja)

      Izbriši
  2. Jako dobro, dugo sam tražila inspiraciju za kolač u koji bi mogla ukomponirati i smokve, ovo je stvarno inovativno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      I mi ih volimo pa sam iskombinirala biskvit i kremu koji su mi dragi s tim posebnim smokvama u crnom čaju! :)

      (Maja)

      Izbriši