3 velike glavice luka
4 žlice maslaca
1 žličicu šećera
1 žlicu brašna
3/4 l vode ili goveđeg temeljca
1 žličicu soli
1 navršak noža bijelog papra
1 šalicu bijelog, suhog vina
50g naribanog sira (tipa gruyere, može i ementaler)
nekoliko šnita kruha u komadu ili narezanog na kockice, najbolje kompaktnijeg i odstajalog bijelog
Luk oguliti i narezati na tanke ploške. Rastopiti 2 žlice maslaca i na njoj prepržiti luk dok ne postane zlatno-žut. Luk bi trebalo pržiti barem pola sata!
Dodati žličicu šećera, da se fino karamelizira, a zatim dodati brašno, i malo pomalo dodavati vodu. Začiniti i kuhati pokriveno 20ak minuta na srednje jakoj vatri. Kriške kruha ili kriške narezane na kocke popržiti na preostale 2 žlice maslaca.
Pećnicu ugrijati na jaku temperaturu, da grije odozgo. Juhu maknuti sa štednjaka i u nju umiješati vino. Zatim po želji - ili u posudicu staviti prepržene šnite kruha pa ih zaliti juhom i juhu posipati sirom...
..ili juhu prvo posipati sirom pa preprženim kockama kruha, a zatim i na njih posipati sir i zapeći.
Nema komentara :
Objavi komentar