Maja za natječaj na Forum.hr
380g glatkog brašna
50g šećera
1 suhi kvasac
1/2 žličice soli
60g maslaca
80ml mlijeka
korica 1 naranče
80ml narančinog soka + malo rakije
1 jaje
60g grožđica
premaz i posip - nekoliko žlica maslaca, žličicu cimeta i 100g smeđeg šećera
Namočite grožđice u mješavini narančinog soka i rakije. U drugoj zdjelici pomiješajte kvasac i šećer pa prelijte toplim mlijekom.
Pomiješajte brašno, sol, omekšali maslac, koricu naranče i 1 istučeno jaje pa dodajte narasli kvasac. Ako vam nedostaje tekućine da zamijesite tijesto, ocijedite grožđice i dodajte narančin sok u kojem su se namakale. Ostavite tijesto pokriveno krpom da se diže sat vremena.
Umijesite grožđice u tijesto i ostavite da se još malo diže. Zatim ga razvaljajte, premažite otopljenim maslacem i posipajte mješavinom šećera i cimeta.
Preklopite tijesto tako da se strane dodiruju u sredini.
Jednu polovicu premažite maslacem i posipajte šećerom i cimetom.
Gornju polovicu preklopite preko donje i malo razvaljajte tijesto.
Izrezujte trokute i slažite ih u namašćenu posudu u obliku vijenca. (Naša posuda ima promjer od 30cm.) Ako vam ostane komadić tijesta, stavite ga u sredinu, poput tučka.
Ako vam je ostalo maslaca ili narančinog soka, prelijte po poslaganom tijestu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 170C i pecite 30-40 min.
Tijekom pečenja kolač možete prekriti papirom za pečenje, da izloženiji dijelovi ne potamne.
Sestricama sve naj u 2013!!Želi vaša Astal Kuhinja!
OdgovoriIzbrišiHvala, mi tebi također želimo sve najljepše!!! :)
Izbriši(Maja)
Pravila sam ovaj kolač večeras i zaista je divan.. Hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiDraga Majo, hvala tebi na povjerenju i krasnom komplimentu.:) :)
IzbrišiBaš mi je drago da ti se sviđa recept.:)
(Maja)