Pripremite:
600g janjetine od vrata ili plećke
400g svježe bamije ili pola niske suhe (oko 10 komada)
1 glavicu luka
1 korijen peršina
1 mrkva
4 oguljene rajčice
3 režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 ljuta papričica
maslinovo ulje
kardamom
ružmarin
sol
papar
Ako imate suhe bamije namočite ih u toplu vodu večer prije.
Narežite meso, posolite ga pa prepecite na ugrijanom ulju da dobije zlatnu koricu i da se zatvore pore. Odložite na toplo.
Na ulju pirjajte usitnjen luk, češnjak i papriku. Dodajte narezanu mrkvu i peršin pa nastavite pirjati. Rajčici odstranite sjemenke pa dodajte u povrće.
U umak vratite meso i bamiju. Nastavite pirjati podlijevajući povrtnim temeljcem. Oprezno miješajte ili samo tresite posudu podlijevajući temeljcem, oko pola sata.
Pri kraju dodajte svježe mljeveni papar, sitno narezanu papričicu, malo kardamoma i ružmarin. Pirjajte još kratko i poslužite s rižom.
mmmmm obožavam janjetinu, a tek bamije :)
OdgovoriIzbrišisamo šteta kaj ih kod mene nema za kupiti
Predivno Jedozovke.
OdgovoriIzbrišiTekstura i okus umaka koji daje bamija je nezaboravna.
Hvala dečki! :)
OdgovoriIzbriši(Maja)