Jeka prema receptu iz Laroussea
Recept za pate en croute može se naći u više varijanti: samo s mesnim punjenjem, s dodacima jetre i povrća, s nadjevima i od gljiva ili ribe.
Ono što je zajedničko svim inačicama je neodoljivo tijesto s maslacem. Jeka je radila prema receptu iz Larousse Gastronomique u kojem su recepti nepogrešivi, bazični i precizni.
Ono što je zajedničko svim inačicama je neodoljivo tijesto s maslacem. Jeka je radila prema receptu iz Larousse Gastronomique u kojem su recepti nepogrešivi, bazični i precizni.
Pripremite:
za tijesto:
500g brašna
300g maslaca
2 jaja
malo soli
Hladan maslac narežite na listiće i brzo utrljajte u posoljeno brašno. Umijesite tijesto s dva jaja i ako je prečvrsto dodajte malo hladne vode.
Tijesto umotajte u najlonsku foliju i odložite u hladnjak.
za nadjev:
300g teletine od buta i 500g svinjetine od plećke najmanje 12 sati marinirajte u 1/2 l bijeloga vina (mi smo koristile graševinu) i 2 dl konjaka s malo papra i grančicom ružmarina.
Svinjetinu sitno sameljite, a teletinu narežite na male kockice. Ako koristite jetrica, potrebno je 100g guščjih jetara, kratko ih sotirajte na maslacu pa ohlađene istucite u pire.
Možete koristiti i već pripremljenu guščju paštetu.
Možete koristiti i već pripremljenu guščju paštetu.
Ako želite dodati malo boje ili okusa među slojeve mesa dodajte blanširani poriluk, mladi luk ili listove špinata.
Meso dobro izmješajte, posolite, popaprite dodajte 1dl bijeloga vina, 1/2dl konjaka, malo timijana ili list lovora.
Lim za paštetu namažite maslacem i obložite razvaljanim tijestom ostavljajući dio tijesta za poklopac. Nanesite jedan sloj mesa, zatim sloj blanširanog poriluka, stavite preostalo meso.
Prekrijte razvaljanim tijestom za poklopac, učvrstite na spojevima, otvorite nekoliko rupa na poklopcu da se ne bi tijesto dizalo.
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva i pecite 15 minuta, zatim temperaturu smanjite na 180 i pecite još 50 minuta.
Pred kraj pečenja premažite istučenim jajetom.
Ako poslužujete toplo, jelo ostavite barem 20 minuta da se hladi prije nego ga narežete.
Pašteta je izvanredno hladno predjelo koje možete prirediti dan ranije i čuvati u hladnjaku.
Količinu sastojaka možete podijeliti i na dvije manje paštete kombinirajući sastojke da dobijete različite varijante.
Količinu sastojaka možete podijeliti i na dvije manje paštete kombinirajući sastojke da dobijete različite varijante.
Ako radite u manjim kalupima, smanjite početno vrijeme pečenja na 7 minuta pa dopecite još 40 minuta.
Nema komentara :
Objavi komentar