srijeda, 12. listopada 2011.

Irish coffee torta




Pripremite za tijesto:

12 žlica brašna
12 žlica otopljenog maslaca
10 žlica šećera 
3 žlice kakao praha
2dl mlijeka
3 jaja
1 žličicu praška za pecivo

Istucite jaja sa šećerom. Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo pa i dodavajte u jaja naizmjenično s mlijekom. Na kraju dodajte maslac.
Pecite oko 20 min na 175 stupnjeva. Još vruće tijesto prelijte polovinom vrele irske kave, koju ste pripremili.

Irish coffee:

U 150 ml vrele jake kave (ako kuhate tursku kavu svakako je procijedite) dodajte dvije žličice muscovado šećera i 50 ml irskog whiskeya (Bushmills, Kellan Irish Whiskey, Powers, Inishowen, Jameson, Kilbeggan, Midleton Very Rare, Millars, Black Bush, Paddy, Clontarf, Locke's Blend).

Ako nemate irski whiskey, možete ga zamijeniti i dobrim škotskim ili burbonom.


Krema:

50 ml preostale irske kave
200g čokolade s najmanje 60% kakao mase
100 ml slatkog vrhnja

Izmiješajte vrhnje i kavu i u mješavini nad parom otopite na komadiće usitnjenu čokoladu.


Biskvitnu podlogu pospite s 100 g badema narezanih na listiće. Prelijte kremom i ohladite.




Posve ohlađenu tortu oslobodite obruča i prelijte čokoladnom glazurom:

U 50 ml irske kave otopite 100 g čokolade s najmanje 60% kakao mase, na jako laganoj vatri.
Dodajte jednu žlicu maslaca pa prelijte tortu.







Broj komentara: 13 :

  1. Volim Irisch Cofee pa sam sigurna da bi mi se i ova torta vrlo svidela.Odlican recept;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj ovaj recept je super!Sjajne fotkice~!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. To nije torta, to je Crni labud !

    Sva elegantna, tanka i mistična...


    A onda griz nje, gutljaj Midleton Very Rare...

    OdgovoriIzbriši
  4. jao sjetio se crnog labuda.
    To je jedna od rijetkih Balaševičevih pjesama koja mi je dobra,uz onu kartašku,naravno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pekla sam ovu tortu i oduševila se! Hvala vam!

    OdgovoriIzbriši
  6. za koliki promjer kalupa je ova mjera?

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh, bas sam i ja htjela pitati za kalup - ovo isprobavam sutra. Recept izgleda super i jako se veselim probati ga. Jeka i Maja, javim kak je uspjelo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Mayo, nadamo se da će vam se svidjeti! :)


    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta je fenomenalna. Obavezna za rođendan (moj i kćerin)a i kad god se zaželimo nečeg finog za odrasle (ne znam kako ali nekako nam u recept uvijek pobjegne nešto malo više ...).Inače preporuku za ovaj blog sam dobila od jednog forumaša:).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam na tako krasnom komentaru. Jako smo sretne kad se ljudima sviđaju naši recepti.:)))

      Pretpostavljam o kojem je forumašu riječ pa i njemu od srca zahvaljujemo na preporuci. :*

      (Maja)

      Izbriši