Maja u suradnji s Fitness.com.hr
450g graha iz konzerve (ili skuhanog), po mogućnosti crnog ili crvenog
5 većih jaja
1 žličicu ekstrakta od vanilije
1/2 čajne žličice soli
6 velikih žlica maslaca ili esktra djevičanskog kokosovog ulja
1 šalica smeđeg šećera
ili 1/2 šalice meda ili 1/2 čajne žličice stevije (u prahu)
6 velikih žlica kakaa
1 čajna žličica praška za pecivo
1/2 čajne žličice sode-bikarbone
1 velika žlica vode
Grah isperite i stavite ga u blender, da se dobro smiksa. Tome dodajte 3 jajeta, sol i šećer ili steviju. Blendajte dok smjesa ne bude glatka. Sa strane pomiješajte kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
Tucite maslac (i med ako ga koristite) i dodavajte jedno po jedno jaje, od preostala dva. Kad smjesa postane prozračna, dodajte smiksani grah. Lagano umiješajte smjesu kakaa (i malo vode ako koristite kombinaciju s medom) dok se sve ne izjednači.
Ako želite, tijestu možete dodati malo ekstrakta od naranče ili mente.
Ulijte u kalup namazan maslacem i pecite oko 40-45min na 160C. Tortu možete prerezati pa "filati" ili samo preliti glazurom.
Glazura je napravljena od 100g čokolade i 100ml slatkog vrhnja, malo istučena da dobije mjehuriće zraka, ali može se napraviti i nešto "zdravija" verzija, ako tučete 100g maslaca pa zatim tome dodate žličicu stevije, 5 žlica kakao praha bez šećera, žličicu ekstrakta od vanilije, malo soli, 2 žlice slatkog vrhnja ili kokosovog mlijeka.
radila sam tortu s bijelim grahom i iako je torta u suštini bila dosta 'jaka' okusom je savim zadovoljavala i nitko nije pogodio od čega je
OdgovoriIzbrišiovo je isto odlična kombinacija sa čokoladom
a vidi graha!
OdgovoriIzbrišitko bi mu rekao....
super izgleda!!!! kinezi fazol dosta koriste za slatke stvari.
OdgovoriIzbrišiizgleda prefino!
Blog je ekstra!!!
OdgovoriIzbriši