Jeka prema receptu Nigela Slatera
Pripremite:
130g cikle
100g čokolade sa 70% kakao mase
100 g maslaca
70 g brašna
punu malu žličicu praška za pecivo
3 velike žlice kakao praha
3 žlice skuhane jake kave
3 jaja
80 g muscovado šećera
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Skuhajte neoguljenu ciklu, ohladite je, ogulite i načinite pire.
Otopite čokoladu na pari, prelijte je vrućim rumom, a zatim dodajte maslac narezan na male komadiće. Izjednačite smjesu.
Izmješajte praškaste sastojke i stavite ih sa strane.
Istucite snijeg od bjelanjaka.
U smjesu s čokoladom dodavajte žumanjke, miješajte. Dodavajte ciklu, šećer i snijeg naizmjenično.
Na kraju umiješajte smjesu brašna, praška za pecivo i kakao praha. Izlijte u duguljasti oblik i smanjite vatru u pećnici na 160 pa pecite oko 40 minuta.
Još topao kolač izvadite iz pleha. Kad je posve hladan prerežite na dva lista pa nadijenite sredinu i gornju koru kremom od vanilije.
Krema od vanilije:
Istucite dva jaja, 3 žlice vanil šećera, 4 žlice brašna i 1 dl hladnog mlijeka.
Prerežite mahunu vanilije pa ostrugane sjemenke zakuhajte s 2 dl slatkog vrhnja i 1,5 dl mlijeka.
Maknite s vatre pa umiješajte masu s jajima. Tucite na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohlađenom kremom mažite kolač u sredini i odozgo.
Posipajte čokoladnim strugotinama ili umakom od čokolade.
Cikla?
OdgovoriIzbrišiNikad mi ne bi palo na pamet.
Duška