ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

VUČENO TIJESTO





Ako malo posoljeno pšenično brašno zamijesite u ne prečvrsto tijesto s malo mlake vode - magija može početi. Prekrijte ga ubrusom, povremeno zavirivanje je dozvoljeno. Nemojte ga previše "zlostavljati", više ga milujte i mazite, malo poškakljajte, polegnite na pamučni stolnjak i počnite vući, razvlačiti, rastezati dok ne dobijete posve tanko tijesto, kao list papira.

Od toga je trenutka sve dozvoljeno: rolanje, slaganje, gužvanje, faltanje, motanje, punjenje ili samo lagano "pituranje" ili zlostavljanje na vreloj metalnoj plohi. Tako pečeno tijesto je vjerojatno i prvi način pripreme vučenoga tijesta nastao u 14. Ili 15.stoljeću u kuhinjama Otomanskog carstva.

Od tako pripremljenoga kruha pa do stotina savijača, štrudli, bureka ili grčkih pita, nije dalek put.


Da odmah razriješimo dilemu- pita ili savijača? "Pita" je grčka riječ koja označava jelo koje se radi od tanko razvučenih listova tijesta i različitih punjenja. U našim je krajevima poprimila i značenje "slastica od prhkog tijesta s punjenjem", ali izraz "savijača" uspješno premošćuje etimološke i semantičke provalije.

Iako se naše srednjeueropsko kuharsko samoljublje ponosi nebrojenim inačicama savijanih, motanih svim zamislivim namirnicama punjenim jelima, predjelima i desertima, ipak nas Turci naučiše toj, gotovo bismo rekli, umjetnosti.

Neodoljiv je nježni listić tijesta koji može biti sve što poželite: i slana pita i sladak savitak i robustan "pitac" - burek, a tek o baklavama, đul pitama, krumpirušama i sirnicama da i ne govorimo.


Otkako je moderna tehnologija smislila stroj koji zna bolje od nas razvući "jufku" i spakirati da nas čeka na policama marketa, vučeno je tijesto opet na vrhu gastronomskih ljubimaca.

Iako postoje varijante i s jajima,osnova su tanke kore koje sadrže samo brašno i vodu i pogodne su za suvremenu prehranu jer ne traže dugotrajnu pripremu, kalorije su zanemarive u usporedbi sa svim drugim vrstama tijesta, a od punjenja ovisi hoće li biti dijetalni prigrizak ili raskošna jestvina za prave gurmane.

Nabavite li dobro pripravljeno tijesto: tanko, dovoljno vlažno i podatno, neće biti kraja guštima.




Pokušajte ponekad i nešto novo, a zapravo jako staro: slažite listove vučenog tijesta u obilno maslinovim uljem namazan pleh. Svaki sljedeći sloj kratko ovlažite u slanoj mješavini ulja i vode. Pospite s malo usitnjenih maslina. Gornji sloj poškropite uljem i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Još vruće malo ovlažite i pokrijte ubrusom nekoliko minuta. Dobit ćete neodoljivo predjelo uz malo sira ili samo koju maslinu.

Naši susjedi u Bosni i Hercegovini i Srbiji veliki su majstori vučenog tijesta, putujete li u te krajeve ne propustite probati bureke, zeljanice, gužvare, gibanice i projare.

A ako "užicate" i koji recept, to će biti potpun uspjeh.




Nema komentara :

Objavi komentar